Køb af russisk oliegigant lugter fælt

Tvangssalget af broderparten af Ruslands største olieselskab Yukos lugter mere og mere af en politisk skandale. Køberen har sandsynligvis ingen penge, og så kan staten om to uger overtage selskabet.

Mikhail Khodorkovskij - Yukos tidligere ejer - blev mandag igen fremstillet for retten i Moskva. Han har nu været fængslet i 14 måneder. Foto: AFP<br>
Læs mere
Fold sammen
Det meste af mandagen er gået, uden at verden er blevet ret meget klogere på, hvem køberen af Yuganskneftegas på en tvangsauktion søndag i virkeligheden er. Ingen kender Baikal Finance Group, som blev stiftet for bare en uge siden, og ingen ved, om det i virkeligheden er et stråmandselskab for den politiske ledelse i Kreml.

Alene Baikals officielle adresse i byen Tver 200 kilometer uden for Moskva er meget mystisk: På stedet ligger ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass en mobiltelefonforretning og en fødevarebutik.

De russiske myndigheder tvangssolgte søndag det største datterselskab i Yukos, fordi især skattevæsenet forlanger voldsomme beløb i påståede restancer og bøder. I alt drejer det sig om 154 milliarder kroner. Yukos' hovedaktionær Mikhail Khodorkovskij, der er en potentiel politisk rival til præsident Putin, sidder varetægtsfængslet for skattesvig og ulovligheder i forbindelse med privatiseringen af den russiske energisektor efter Sovjetunionens opløsning i begyndelsen af 1990erne.

Ingen ved heller, om Baikal inden to uger vil være i stand til at lægge de 9,4 milliarder dollar - omkring 52 milliarder kroner - på bordet, som det ukendte selskab søndag bød for Yuganskneftegas. Finansanalytikere i Moskva spekulerer mandag i, at Baikal enten handler på vegne af det statslige Gasprom, eller at manøvren er udtænkt i Kreml: Hvis Baikal ikke kan betale for olieselskabet, kan staten nationalisere Baikal - inklusive Yuganskneftegas - og det har måske hele tiden har været meningen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har de russiske myndigheder haft større respekt for en amerikansk domstolskendelse end hidtil antaget. Ejerne af Yukos forsøgte i sidste uge at blokere for auktionen ved at begære selskabet i betalingsstandsning ved retten i oliebyen Houston i Texas. Domstolen erklærede, at tvangssalget ikke kunne gennemføres, og at tre navngivne selskaber ikke vil kunne overtage Yukos - blandt dem Gasprom. Russiske myndigheder fnøs af det, de anså for utidig indblanding fra USA, men Gasprom blev effektivt forhindret i direkte at overtage Yugansknefetegas, fordi internationale investeringsbanker som Deutsche Bank og J.P. Morgan trak følehornene til sig. Gasprom risikerede, at en amerikansk domstol ville udstede ordre på beslaglæggelse af selskabets aktiver uden for Rusland, og så var bankerne ude af den forretning.

Mens gætterierne om den mystiske køber fortsætter, blev Mikhail Khodorkovskij mandag igen fremstillet for retten i Moskva. Han har nu været fængslet i 14 måneder.

mih@berlingske.dk