Knaster i udvikling af virksomheder

Investeringsfonden IndustriUdvikling vil belønne investorerne med et årligt afkast på op til 15 procent. Men foreløbig kniber det med at leve op til målsætningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den risikovillige kapital flyder som aldrig før i Danmark, og i heldigste fald ligger afkastet betydeligt over mere traditionelle pengeanbringelser.

Der er dog flere af disse ventureselskaber, som kæmper en hård kamp for at få et tilfredsstillende afkast på investeringerne.

Det skal nemlig være markant over mere passive, sikre investeringer, således at investorerne får det lovede risikotillæg.

En af dem er selskabet IndustriUdvikling, som ejes af blandt andet Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Kommunernes Pensionsforsikring og andre pensionshuse og som har til huse hos Dyrtidsfonden i Vendersgade i København.

2003-regnskabet, der netop er offentliggjort, viser et afkast til aktionærerne på otte procent om året. Men det er dog ikke tilfredsstillende.

»Investorernes indskud er indtil nu forrentet med otte procent om året. Det er rimelig godt, men ikke godt nok,« siger direktør Lars Blavnsfeldt.

»Vi er ikke helt tilfredse. Målet er et årligt afkast til investorerne på mellem 12 og 15 pct., men det får vi først, når vi viser, at vi er i stand til at sælge virksomhederne til tilfredsstillende priser.«

Lars Blavnsfeldt er dog godt tilfreds med, at de for 2003 for første gang kan give et kontant udbytte til ejerne, nemlig i alt 20 mio. kr.

IndustriUdvikling blev sat i verden i 1994 med fokus på udvikling af virksomheder i fremstillingsindustrien, og har derfor haft delejerskaberne i en række virksomheder i nu så tilpas mange år, at de skal til det svære arbejde med at videresælge virksomhederne.

Det gik således helt skævt med forsøget på at sælge Skanderborg-virksomheden Bilwinco i 2003. De professionelle ejere og den daglige ledelse, som ejede en tredjedel af Bilwinco, gik nemlig så meget fejl af hinanden, at der måtte en større reorganisering til samtidig med at et salg måtte udskydes.

De institutionelle ejere, heriblandt IndustriUdvikling, gik aktivt til værks, købte direktøren ud og satte en ny ledelse ind.

Lars Blavnsfeldt lægger ikke skjul på, at netop den sag har været svær at håndtere, men at det også viser, at IndustriUdvikling er en aktiv investor, som er klar til at tage »action«, hvis det ikke går efter planen.

IndustriUdvikling har »splittet« sin virksomhed ved at lukke for den oprindelige IndustriUdvikling I og etablere en ny, IndustriUdvikling II. Flere af investorerne går igen i de to fonde.

Investeringsfonden har foretaget flere nye investeringer i 2003, bl.a. i den økonomisk hårdt anspændte Bukkehave-koncern i Svendborg. En virksomhed med en omsætning på 540 mio. kr., som har haft store tab de seneste år, men som nu - med et kapitalindskud på 30 mio. kr. fra de nye ejere - håber at kunne vende udviklingen.

IndustriUdvikling er aktivt involveret i følgende større selskaber:

Agramkow i Sønderborg, Bladt Industries i Aalborg, DanTruck-Heden i Uldum, Green Farm Energy i Randers, Jydsk Aluminium Industri, PF Management Holding i Vildbjerg, Trip Trap i Hadsund og Tinglev Elementfabrik.