KMD gør klar til open source

Alternativ Interessen for Microsoft-alternativer i kommunerne presser KMD til at få sine IT-systemer til at spille sammen med alternative computerprogrammer.

Presset fra kommuner, der gerne vil bruge alternative IT-programmer uden Microsoft-skiltet, får nu den største kommunale IT-leverandør, KMD, til at levere »oversættelseskanaler« til open source-programmer.

»Vi vil gerne give kommunerne frit valg af software, så vi arbejder nu intensivt på at sikre, at det ikke bliver KMD, der står i vejen for kommunernes valg,« siger vicedirektør Jon Johnsen, KMD.

KMD - det tidligere Kommunedata - leverer alle væsentlige IT-systemer, som kommunerne trækker data fra i deres daglige arbejde.

Men de såkaldte grænsesnitflader - forbindelseskanalerne mellem KMDs system og kommunernes valg af f.eks. tekstbehandlingsprogram og regneark - har været lagt an på, at Microsofts kontorpakke Office er standard på det kommunale kontor.

Mange kommuner har imidlertid, presset af blandt andet økonomien, valgt at se sig om efter billigere løsninger og har taget alternative programpakker som den gratis Open Office og storebroderen Star Office i brug. Men hidtil har det knebet gevaldigt med at få leveret de rette »oversættelser« fra KMDs systemer.

»I praksis er vi ligeglade med, hvad kommunerne vælger. Vi vil bare gerne understøtte det, som kommunerne ønsker at bruge,« siger Jon Johnsen.

Løsning klar
KMD har nu en løsning klar, som løser 20 af de 56 forbindelser mellem KMD-systemer og Microsoft Word - typisk oplysninger, der trækkes ud og lægges ind i breve.

De sidste 36 er sværere, fordi de hovedsagelig bruges i regneark. Og her er der lidt firkantet forskel på, hvordan Microsoft Excel og regnearkene i Open Office og Star Office regner tingene ud.

»Nogle af beregningerne er muligvis slet ikke mulige i Open Office-programmerne. Det undersøger vi i øjeblikket. Jeg tror, at vi har tid endnu, for de fleste kommuner overvejer først at skifte systemer efter strukturreformen. Men så tror jeg også, at det kommer,« siger Jon Johnsen.

KMD arbejder samtidig på en løsning, så KMD-programmerne kan fungere, når en del af programmet ligger på serveren og en del på brugerens egen computer.