KMD betaler 200 millioner for problemramt it-system i Skat

It-systemet EFI, der blev brugt til at inddrive penge, blev skrottet i 2015 efter en årrække med problemer.

Skatteministeriet får 200 millioner kroner i forlig med KMD, der stod bag inddrivelsessytemet EFI, som har voldt problemer og fået danskernes gæld til det offentlige til at vokse. (Arkivfoto) Erik Refner/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Skatteministeriet har indgået et forlig på 200 millioner kroner med it-selskabet KMD, der leverede det problemramte it-system EFI.

Det oplyser Skatteministeriet.

Forliget betyder, at KMD skal betale 100 millioner kroner. Derudover giver selskabet rabatter på 100 millioner kroner på nogle kontrakter med Skatteministeriet.

»EFI har på alle mulige måder været en ærgerlig sag – både for skatteforvaltningen og for KMD«, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

»Derfor er jeg tilfreds med, at det er lykkedes at indgå et forlig, som begge parter er tilfredse med,« siger han.

Forliget er dog en del lavere, end Skatteministeriet oprindeligt krævede, da det i 2016 stævnede KMD med et krav om en erstatning på 692 millioner kroner, fordi EFI ikke havde levet op til aftalen.

EFI, der står for "Et Fælles Inddrivelsessystem", skulle bruges til at inddrive penge til skattemyndighederne.

Systemet skulle have været færdigt i 2007, men stod først klar i 2013.

I 2015 blev det helt skrottet. Det skete, efter at Kammeradvokaten havde vurderet, at der blev gennemført ulovlige inddrivelser.

Problemerne med EFI har været medvirkende til, at danskernes gæld til det offentlige er vokset og vokset og har rundet 116 milliarder kroner.

Hos KMD er direktør Eva Berneke glad for, at der er sat punktum i sagen.

»Sagen har på mange måder været kompleks, og det er aldrig rart for nogen parter at være i sådanne juridiske forløb.«

»Både Skatteministeriet og KMD har ønsket at finde en løsning og se fremad«, siger hun i en pressemeddelelse.

Skattemyndighederne har sat et nyt system til inddrivelse i søen efter EFI, der er blevet døbt PRSM. Det skal efter planen være fuldt indfaset i 2021.

/ritzau/