Klumme: Lovens ånd gælder ikke kun storfinansen, Britt Bager

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, har ikke opfattet, at der er sket væsentligt nyt i diskussionen om ånd og bogstav i lovgivningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Venstres politiske ordfører, folketingsmedlem Britt Bager, bidrager i disse dage markant til politikerleden. Det er kommet frem, at Britt Bager har modtaget en donation på 100.000 kroner uden at oplyse, hvem donoren er. Loven siger godt nok, at partier og politikere skal offentliggøre identiteten på donorer, som giver mere end 20.000 kroner i støtte.

Donationen til Venstre-politikeren er imidlertid delt op i fem donationer på hver 20.000 kroner fra selskaber, der var ejet af den samme person. På den måde undgår Britt Bager fikst at oplyse navnet på sin velgører, som åbenbart ikke har lyst til at stå frem.

I et interview med Britt Bager i Radio 24syv forleden bliver hun grillet af en journalist om støtten. Hun insisterer på, at donationen er i overensstemmelse med loven om partistøtte, men journalisten spørger hende, om et anonymt bidrag på 100.000 kroner ikke er i strid med lovens ånd. Hertil svarer Britt Bager som følger:

»Jeg forholder mig ikke til lovens ånd. Jeg forholder mig til lovens bogstav. Og det har jeg overholdt til punkt og prikke.«

Finansverdenen piskes

I en tid, hvor finansverdenens store virksomheder er blevet pisket af politikere, medier og offentligheden generelt til at forstå, at det netop ikke er tilstrækkeligt at overholde lovens bogstav, når man driver forretning, er det både uforståeligt og forargeligt, at den politiske ordfører for det største regeringsparti slår fuld bak i tidens stående diskussion om ånd og bogstav i lovgivningen.

ATPs topchef Christian Hyldahl mistede jobbet som et led i den diskussion. Ingen har beskyldt ham for at have overtrådt loven, da han år tilbage medvirkede til aggressiv skattetænkning i sin tid hos Nordea. Nej, Hyldahl røg, fordi ATPs bestyrelse vurderede, at hans aktiviteter i Nordea flere år tidligere ikke havde levet op til lovgivningens ånd.

»Det er ikke meningen, at folketingspolitikere skal fiksfakse sig ud af lovens bestemmelser.«


Finansverdenen har i modsætning til Britt Bager forstået, at det er en tabersag at klamre sig til undskyldningen om lovens bogstav.

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, har beordret en screening af omkring 200 etiske dilemmaer, der kan relatere sig til både produkter og adfærd, for at sikre sig, at de ikke han kritiseres i forhold til tidsånden. Mærsk-familien fyrede kapitalfondmanden Ole Andersen med dennes snævre fokus på profit og manglende politiske fornemmelse i Danske Bank til fordel for Karsten Dybvad, som står for et bredere samfundsperspektiv som tidligere departementschef og DI-formand.

Indrøm fejlen

Britt Bager må indrømme sin fejl og enten offentliggøre navnet på sin donor eller returnere pengene – eller i hvert fald de 80.000 kroner.

Enhver kan se, at formålet med loven om partistøtte er, at navnet på bidragydere, som giver mere end 20.000 kroner, skal frem. Det er ikke meningen, at folketingspolitikere skal fiksfakse sig ud af lovens bestemmelser. Bagefter bør hun som Venstres politiske ordfører forklare finansverdenen og alle os andre, hvordan Venstre stiller sig i den stående diskussion om ånd og bogstav.

Og hvis hun vil bevare troværdigheden, må hun æde sine uheldige ord i sig igen.

Birgitte Erhardtsen er journalist på Berlingske Business