Klumme: Læs en bog en gang imellem, lycraledere!

Danske topchefer risikerer at stresse deres ansatte med et - for - stort fokus på sportslige præstationer Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, gør det. Bankens netop fratrådte topchef, Thomas Borgen, gør det. Det samme gælder B&Os seneste adm. direktører og TDCs afgående topfigur, Pernille Erenbjerg. De smider silkehabitterne og -kjolerne og trækker i lycra og løber eller cykler og løber og cykler, så snart de kan komme afsted med det. Cheferne i mindre – og mindre kendte virksomheder – som Astrid Simonsen Joos fra Signify Nordic følger med. Der er kun plads til job, familie og sport i hendes liv, betroede hun BT forleden.

Kommentator på Finans.dk Anders Heide Mortensen har indledt debatten om lycralederne, som han kritiserer for at have mere travlt med at arrangere sportsbegivenheder for de ansatte end at tale med deres egne børn. Over kantinekaffen taler man mere om weekendens sportsskader end om fisketuren med sønnen. Eksperter, som BT har talt med, frygter, at lycrachefen stresser sine medarbejdere. Den toptrænede lycrachef kobler egne fysiske præstationer med chefidentiteten og skaber et ideal for medarbejderne, som bliver bedømt ud fra, om de har klaret en ironman.

Læser de Information?

Tidens to mest interessante lycraledere er Thomas Borgen og Ole Andersen. Om Borgen ved vi, at han har dyrket kapsejlads på VM-niveau, og at han cykler og løber lidenskabeligt. Om Ole Andersen ved vi, at han ivrigt cykler på dyre cykler og kører racerløb på lukkede baner, når han holder fri. Men vi hører ikke meget om, hvorvidt de to læser litteratur, ser en tænksom franske film, læser Weekendavisen eller Information – eller ligefrem møder og beskæftiger sig med almindelige mennesker fra samfundets lavere lag – som tidligere Saxo Bank-chef Lars Seier Christensen, der hjælper hjemløse narkomaner og andre på samfundets bund.

Jamen, de travle mennesker har – ja – travlt med arbejdet i banken, og de skal jo også holde sig i form for at kunne klare det travle job, vil nogen indvende. Joh, men kan det være det snævre fokus på jobbet og træningen i sort lycra, der har bidraget til, at Thomas Borgen og Ole Andersen har glemt eller set bort fra det omkringliggende samfunds værdier, hvilket igen kan have bidraget til, at de er havnet i hvidvaskskandalen?

Måske har de i for høj grad koblet sig af verden uden for ekkokammeret i Danske Bank og koncentreret sig om finansielle præstationer  i banken og sportslige præstationer i den sparsomme fritid, som da Thomas Borgen rejste sig midt i morgenmåltidet og løb 800 meter om kap med sin kone.

Læser Nietzsche

Danske Banks vistnok kommende topchef Jacob Aarup-Andersen har fortalt i Børsen, at han foretrækker Nietzsche, Dostojevskij, Kant, Kierkegaard og Sartre fremfor Warren Buffetts seneste bog. Han har haft en blodprop på grund af stress i en ung alder og er dermed blevet mere moden. Han har også udtalt sig noget nedsættende om topledere, der praler af, at de cykler seks gange om ugen og gennemfører Ironman hver anden weekend. Målt på lycraskalaen er han tilsyneladende af en anden støbning end forgængerne.