Kloakfirma i vild ekspansion

Nordjysk kloakfirma med en balance i underkanten af 100 mio. kr. investerer 70 mio. kr. i nyt materiel i løbet af bare ét år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det efterhånden er mere end 17 år siden, Carlo Andersen grundlagde firmaet Nordjysk Kloak- og Industriservice AS, NKI, i Aalborg, insisterer manden fortsat på, at han er iværksætter.

Og måske man skal være iværksætter for at have modet til den investeringspolitik, nordjyderne har gennemført gennem det sidste år. 70 mio. kr. er der investeret i nyt materiel, og hertil skal lægges, at virksomheden altså også har nået at overtage et par kolleger og købt halvpartsejere ud af et par andre virksomheder. De omfattende investeringer i nyt materiel har to hovedårsager.

Flere medarbejdereDen ene er, at NKI med virkning fra årsskiftet overtog al intern transport af råmaterialer og affald på Aalborg Portland. Der er tale om en seks-årig kontrakt, som beløber sig til 3-400 mio. kr. Kontrakten betød, at NKI måtte ansætte yderligere godt 40 medarbejdere.

Den anden årsag er, at landets storbyer er på vej til at blive opdelt i miljøzoner, der stiller nye og skrappere krav til blandt andet emissionen fra de biler og maskiner, der færdes i disse zoner. Det har afstedkommet indkøb af mange nye biler.

Større kunderBlandt NKI’s største kunder finder man jyske kommuner. Kommunalreformen har gjort disse kunder langt større end tidligere, og det har igen stillet større krav til kommunernes leverandører. Carlo Andersen har gennem flere år gjort sig til talsmand for, at kravene også vil ramme leverandørerne indenfor kloakservice, hvorfor en branchekonsolidering er nødvendig. Han har ikke bare snakket om det, men også gjort noget ved det gennem stribevis af virksomhedsovertagelser i det jyske de senere år. I det seneste regnskabsår har NKI overtaget dels Skive Kloakservice og dels Kloakservice Ebeltoft. På koncernplan råder NKI i dag nu over afdelinger i Aalborg, Hobro, Randers, Ebeltoft, Skive, Nykøbing Mors og Vejle. Sidstnævnte afdeling servicerer kunderne på Fyn og i Sønderjylland.

Servicepaletten er meget bred indenfor kloakservice. Desuden gennemfører NKI gennemfører en række opgaver som for eksempel industrispuling for industrielle kunder. Virksomheden har eget sandrensningsanlæg.

Kunderne nervøseCarlo Andersen ejer fortsat halvdelen af koncernen. Den anden halvdel ejes af Anker Jensen, som ejer virksomheden Leif M. Jensen i Glostrup. De to virksomheder har delt landet op mellem sig med en skillelinje omkring Storebælt, men NKI løser også dog også industrielle opgaver på Sjælland.

NKI havde en pæn fremgang på bundlinjen i sit seneste årsregnskab, mens 2008 har været en anelse turbulent. "Det var som om, kunderne blev lidt nervøse i foråret, men jeg synes, det har rettet sig op. Vi har i hvert fald forrygende travlt i øjeblikket," siger Carlo Andersen, der, trods de store investeringer og arbejdet med at indkøre såvel de nye selskaber som aktiviteterne for Aalborg Portland, forventer sorte tal på bundlinjen.

Der er i dag mere end 150 medarbejdere i koncernen. NKI blev for fire år siden kåret som ”Årets Transportvirksomhed”.