Klimaordførere på stribe: Vi kan godt nå klimamål uden social uro og eksport af klimaproblemer

De fleste ordførere er enige med erhvervsikon og formand for Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen i, at der er udfordringer med regeringens ambitiøse klimamål, men de er sikre på, at de nok skal løse problemerne.

Sådan så det ud, da regeringen indledte forhandlingerne om en ny klimalov. På billedet fra venstre: Mai Villadsen (EL), Anne Paulian (S), Morten Østergaard (R), Ida Auken (R), Jacob Mark (SF), klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og Signe Munk (SF) i Amager Strandpark. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvtilliden er i top blandt de klimaordførere, der mødes mandag morgen for at forhandle videre om en ny klimalov, som skal sætte rammerne for at nå regeringens ambitiøse mål om 70 procents reduktion af Danmarks CO2-udledning i 2030.

Det står klart, efter at erhvervsikonet og formand for Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen har udfordret politikerne på det fornuftige i at forcere en grøn omstilling på grund af en klimamålsætning, som måske var for ambitiøs tidsmæssigt. Det sker, samtidig med at Novo Nordisk Fonden i år har doneret 700 mio. kr. til forskning i grøn omstilling og bioteknologi og er på vej med mange flere millioner til området.

Lars Rebien Sørensen advarer om, at konsekvensen kan blive, at politikerne forfalder til de løsninger, der giver effekt på kort sigt, for eksempel adfærdsregulering med social uro til følge og skrappe reguleringer, der gør omstillingen dyr og får virksomhederne til at flytte ud af landet. Bekymringen deles på det overordnede plan af miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen.

Statsministeren tror ikke på ændret adfærd

Det er bekymringer, som statsminister Mette Frederiksen (S) »fuldstændig« forstår, sagde hun mandag til Berlingske.

»Jamen jeg er da grundlæggende enig i analysen om, at hvis man bare går op i klima og ikke balancerer det i forhold til både ulighed og afledte sociale problemer og i forhold til vækst, beskæftigelse og vores konkurrenceevne i forhold til resten af verden, kan man godt redde noget af klimaet, men så taber du vores samfundsmodel. Det er jeg fuldstændig enig i,« sagde Mette Frederiksen til Berlingske.

Hun slog også fast, at hun ikke tror på, at vi kan nå 70-procentsmålsætningen med adfærdsændringer, men står alligevel fast på målsætningen.

Støttepartier: Vi skal sikre, at grøn omstilling ikke rammer skævt

Regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, der formåede at presse den socialdemokratiske regering til at skrue målet op fra 60 til 70 procents reduktion efter valget, er alle sikre på, at de nok skal komme i mål med en social ansvarlig plan, der ikke sender virksomheder og arbejdspladser ud af Danmark eller utilfredse danskere på gaden.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, understreger, at det er klart, at »vi skal sikre, at den grønne omstilling ikke kommer til at ramme skævt og blive socialt uretfærdig og dermed skabe oprør og protest i befolkningen«.

»Det er vildt vigtigt for os i Enhedslisten, og derfor går vi også til klimaforhandlingerne med et krav og en drøm om, at vi selvfølgelig skal lave en socialt retfærdig grøn omstilling. Men det tror jeg faktisk også, kan lade sig gøre. Og hvis ikke vi handler, tror jeg ikke, det er gule veste, der kommer på gaden, men grønne veste – altså, mennesker, som kræver, at vi faktisk handler,« siger Mai Villadsen og kalder kritikken fra Lars Rebien Sørensen bagvendt.

Mai Villadsen (SF), klimaordfører

»Hvis vi ikke handler, tror jeg ikke, det er gule veste, der kommer på gaden, men grønne veste – altså mennesker, som kræver, at vi faktisk handler.«


Signe Munk, klimaordfører for SF, slår fast, at der ikke kan rykkes på udgangspunktet – 70-procentsmålsætningen.

»Det er ret vigtigt at forstå, at vi er nødt til at reducere den danske udledning af CO2 med 70 pct. i 2030, hvis vi skal levere på Parisaftalen. Klimarådet har slået fast, at det er en fair målsætning for et land som Danmark. Vi skal reducere kraftigt for at handle på klimakrisen. Det er tilsyneladende ikke et udgangspunkt, Lars Rebien Sørensen har,« siger hun.

»Men der er ingen vej udenom, selv om det bliver svært og udfordrende,« tilføjer hun.

SF: Balance mellem ændret adfærd og teknologiske løsninger

Hun hæfter sig blandt andet ved, at Lars Rebien Sørensen ikke ønsker adfærdsregulering, men mener, at teknologien kan løse klimaproblemerne.

»Han har ret i, at teknologien vil kunne løse nogle af problemerne, men jeg mener, at det er et både-og. Vi skal både finde teknologiske løsninger og ændre adfærd. Jeg ser for eksempel ingen modsætning mellem, at vi skal spise mindre kød og flere planter, og at vi forsker i foder, der reducerer dyrenes udledning af drivhusgasser,« siger Signe Munk.

Samtidig giver hun Lars Rebien Sørensen ret i, at vi ikke kan nå det hele inden 2030. Derfor lægger hun op til, at der skal være forskellige mål for de enkelte sektorer.

»Det er vigtigt, at vi har et mål for 2030, men samtidig skal indsatsen række forbi 2030. Nogle problemer tager længere tid at løse. Derfor er det heller ikke alle sektorer, der skal reducere med 70 pct. inden 2030, mens andre skal reducere mere,« siger Signe Munk.

Auken undrer sig

Ida Auken, klimaordfører for de Radikale, undrer sig over Lars Rebien Sørensens kritik, når resten af erhvervslivet ser positivt på regeringens målsætning, blandt andet fordi den skal baseres på viden og innovation.

»Det undrer mig, at en fond, der plejer at være fremsynet og ansvarlig, vælger at angribe et visionært politisk mål frem for at komme med input til, hvordan man kan nå det mål så klogt og billigt som muligt,« siger Ida Auken.

Hun er enig med Lars Rebien Sørensen i, at problemerne ikke bare skal skubbes ud af Danmark, men præmissen om, at regeringens mål skulle medføre social uro, køber hun lige i lighed med Enhedslisten ikke.

»Jeg tror, at risikoen for social uro er større, hvis vi ikke gør noget. Der er mange, som ser klimaet som vores største udfordring, og som forventer handling nu,« siger Ida Auken.

Venstre: Vigtigt at holde produktion og arbejdspladser i Danmark

Ligesom statsminister Mette Frederiksen har Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, forståelse for Lars Rebien Sørensens kritik, som i øvrigt på det overordnede plan bakkes op af miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen.

»Lars Rebien Sørensen har en pointe i, at det er let at komme til at træffe uhensigtsmæssige politiske beslutninger, når vi skal finde ud af, hvordan vi skal nå de 70 procent,« siger Thomas Danielsen.

Han er ligesom Lars Rebien Sørensen bekymret for, at en forkert implementering af 70-procentsmålsætningen kan føre til, at virksomheder flytter ud af landet.

»For os er det vigtigt, at vi beholder produktion og arbejdspladser i Danmark. Derfor ønsker vi reelle CO2-reduktioner og ordentlige rammevilkår, så vi ikke bare eksporterer vores udfordringer til udlandet,« siger Thomas Danielsen.

De Konservative: Muligt at regulere klogt

Mette Abildgaard, klimaordfører for de Konservative, er knap så overbevist. Hun understreger, at man »altid lytter til, hvad forskellige har at sige«, men hun deler ikke Lars Rebiens Sørensens analyser.

»Han peger på nogle problematikker, som vi skal være opmærksomme på, men jeg deler ikke hans analyse. Jeg tror, at vi kan lave de her reguleringer klogt,« siger Mette Abildgaard, som understreger, at man hos de Konservative bakker op om regeringens mål om en reducering på 70 procent.

»Det er et ambitiøst mål, men det er det, der skal til, hvis Danmark skal leve op til sin del af Parisaftalen. Lars Rebien har ret i, at vi ikke har løsninger på alt, og derfor skal der investeres massivt i forskning, hvis vi skal nå målet. Men vi har også viden, der mangler at blive omsat til handling. Det skal vi nu,« siger Mette Abildgaard.