Klima og populisme gør amerikanske topchefer bløde: Aktionærernes interesse kommer ikke længere altid først

En af USAs største erhvervsgrupper, The Business Roundtable, har besluttet at droppe mantraet om, at aktionærernes interesser altid kommer først og også tage hensyn til miljøet og de ansattes velbefindende.

(Arkiv) En gruppe af tunge amerikanske erhvervsledere vil gøre op med mantraet om, at aktionærernes interesser altid går forrest. Hvilken betydning det kan få for børshandlere i USA som her på New York Stock Exchange, vides ikke. Foto (august 2019): Johannes Eisele/ AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap 200 af USAs mest fremtrædende erhvervsledere med topchefer fra blandt andre JPMorgan, Amazon og General Motors i spidsen har besluttet at droppe mantraet om, at det altid er aktionærernes interesser, der kommer først.

I stedet opfordrer de virksomheder over hele USA til at »beskytte miljøet« og behandle medarbejderne med »værdighed og respekt«, samtidig med at de leverer langsigtet profit til aktionærerne.

Det skriver Financial Times.

Det er én af USAs største grupper af erhvervsledere, The Business Roundtable, som står bag opfordringen, som kom mandag, samtidig med at gruppen offentliggjorde en ny formålserklæring, som for første gang placerer aktionærerne som blot én af fem sideordnede stakeholders i virksomheder på linje med kunderne, de ansatte, leverandørerne og det omgivende samfund.

En mere inkluderende kapitalisme

Ifølge Financial Times er der tale om en markant ændring af den filosofi, som har kendetegnet amerikansk erhvervsliv i årtier, nemlig at virksomheder alene tjener ejerne af virksomhedens kapital.

Ifølge det britiske finansmedie hænger ændringerne sammen med, at politikere og aktivister er begyndt at presse virksomhederne til at se ud over regnskabstallene i en verden, der i stigende grad er præget af populisme og bekymring for klimaforandringerne.

»Det er et vigtigt skifte. Det afspejler en voksende konsensus om, at det er vigtigt med en mere inkluderende kapitalisme,« siger Mohammed El-Erian, der er ledende økonomisk rådgiver i den tyske finansvirksomhed Allianz.

Forsøger at undgå politiske indgreb

Udmeldingen fra The Business Roundtable bliver dog kritiseret for ikke at indeholde detaljer om, hvad virksomhederne kan gøre konkret for at behandle medarbejderne bedre og nedskære CO2-udledningen. Flere ser da også udmeldingen som et forsøg på at komme politisk pres om større erhvervsreformer, som blandt andre to af Demokraternes potentielle præsidentkandidater, Elizabeth Warren og Bernie Sanders, er talsmænd for.

Ifølge Financial Times lobbyer The Business Forum da også i øjeblikket for tiltag, der kan begrænse aktionærers muligheder for at presse ændringer igennem i virksomhederne, uanset om det handler om topchefers bonusser eller klimaforandringer.