Klar til fakturastorm

To virksomheder sørger for, at selv de e-langsomme kan handle med det offentlige fra første februar. Hos det »private alternativ« gør man klar til stormen.

Ingen havde forestillet sig, at de i nærheden af 18 mio. elektroniske fakturaer til det offentlige næste år skulle komme direkte fra selv den mindste håndværker.

Derfor har staten givet Jan Werums JWM Data og Post Danmarks Datascanning licens til at hjælpe de små og de langsomme.

Leverandører, der ikke kan aflevere elektroniske fakturaer, kan sende papirudgaven, en mail eller en fax til et af de to såkaldte LæsInd-bureauer, som omdanner den til elektroner og sender den til den offentlige myndighed.

Staten betaler servicen for virksomheder med en omsætning under 15 millioner. De resterende kunder betaler 7,80 kroner per faktura.

Hos JWM Data i Skovlunde er man klar til at tage imod fakturaerne. Maskiner står klar til at flå fakturaen ud af kurverten. Avancerede scannere venter blot på at »plukke« de relevante oplysninger fra papiret, mens der sidder kvinder med skarpe øjne klar til at justere manuelt i oplysningerne.

Herfra sender JWM Data oplysninger digitalt til de såkaldte »posthuse« (VANS-operatører), der sørger for formidlingen videre til de relevante offentlige betalere.

Indtil videre har Jan Werum investeret i nye maskiner og software for at automatisere processen mest muligt. Han regner dog med, at hans 35 ansatte skal have nogle nye kollegaer, når det rigtigt går løs i slutningen af februar og starten af august.

Fra Skovlunde har han ikke dannet sig et overblik over de praktiske problemer i begge ender af systemet. Han tror dog ikke, der vil være mange.

»Det er jo meget let for virksomhederne. Få fat i EAN-nummeret på kunden. Put det på fakturaen og send det til os.«

EAN-nummeret (et 13-cifret tal à la et CPR-nummer) sørger for, at regningen ryger videre til den rigtige modtager.

Det kræver dog oftest en ændring i leverandørens IT-system, at der nu skal nye oplysninger på regningen. Ud over EAN-nummeret skal der være et ordrenummer, et referencenummer og eventuelt et kontonummer. Sådanne ændringer kræver en omprogrammering; kun sjældent kan man selv rette dem.