Klapjagt på insidere

Fondsbørsen er med et nyt EDB-system blevet bedre til at fange og afsløre insidere. Men ingen ved, hvor mange der slipper godt afsted med at handle aktier på baggrund af fortrolig viden.

Læs mere
Fold sammen
Nettet er strammet betydeligt om danske investorer, som forsøger at lave ulovlig kursmanipulation og ren insiderhandel, hvor aktier købes eller sælges af personer med fortrolig viden.

Københavns Fondsbørs har således i et stykke tid brugt et nyt EDB-system, der overvåger alle aktiehandler elektronisk, og som slår ned på selv den mindste mistænksomhed.

Det fintmaskede system hedder »Smarts« og er købt af Oslo Børs - de øvrige nordiske børser lejer sig så ind.

Smarts udløser automatisk en alarm, hvis der finder mystiske handler sted i en aktie. En mystisk eller anderledes handel kan være en meget aggressiv købsordre, hvor en insider byder kursen på aktien op, fordi han eller hun vil være helt sikker på at få fat i aktien. Det vil typisk ske, før en børsmeddelelse eller lignende sendes ud.

Men alarmen kan også gå, hvis der pludselig handles ekstraordinært meget i en aktie, ligesom alarmklokkerne ringer, hvis en aktie - umotiveret - begynder at stige eller falde voldsomt i kurs. Eller hvis handlen fra en enkelt kunde stiger på dramatisk vis, få dage før en børsmeddelelse sendes ud fra virksomheden.

Automatisk overvågning
Alt som afviger fra historikken, sætter alarmen i gang på en computerskærm, der løbende overvåges.

»Typisk efterforsker vi så større handler, som er unormale. Er der tale om mindre handler, bruger vi ikke helt så meget tid på sagen. Men kan vi tage en lille insider, gør vi også det. Men er der to sager, hvor den ene handel er på 1.000 TDC-aktier, og den anden er på 100 aktier, så går vi efter den store sag,» siger Stig Kluge, der er chef for markedsovervågningen på Københavns Fondsbørs.

Fem mand er beskæftiget på Fondsbørsen med at jagte insidere, der falder for fristelsen til at misbruge fortrolig viden til at tjene store penge.

Samlet sætter Smarts Fondsbørsen på sporet af mellem 70 og 100 mistænkelige sager om året. Det er en brøkdel af de tæt ved 10.000 aktiehandler, som gennemføres dagligt på Københavns Fondsbørs. Det er også en brøkdel af de 12.000 børsmeddelelser, som Fondsbørsen udsender årligt, hvoraf de selv skønner, at der kan være en risiko for, at der finder insiderhandel sted i forbindelse med 2.500 af dem.

Alligevel mener Stig Kluge, at kun få slipper fri.

Hvis en efterforskning indledes, kan Fondsbørsen bede om navne og kundenotaer på alle, der har handlet en bestemt aktie i løbet af en dag. Med flere tusinde daglige handler er tale om et stort puslespil, før de måske finder frem til en person, der har mulighed for at være insider. Navnene kædes sammen med de oplysninger, selskaberne har afgivet om personer, der har intern viden. Har den formodede insider et almindeligt navn, kan Fondsbørsen bede om hans eller hendes telefonnummer, som typisk afslører, hvor personen er ansat.

»Er der tale om en person, som pludselig har lavet 50 handler, og som ellers kun sjældent handler aktier, kan vi sende sagen videre til Finanstilsynet. Men ofte vil banken eller det sted, hvor aktierne er handlet, også vide, hvordan handlen er kommet i stand. Altså om det er fra råd fra banken, eller det er sket helt umotiveret,« siger Stig Kluge.

Scorede en hurtig million
Et nyere eksempel på en klokkeklar insidersag dukkede op i forbindelse med fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark.

Her blev Finansforbundets formand informeret om fusionen, og på en rejse til Tyskland informerer han en af sine nære medarbejdere om den forestående fusion, som vil trække kursen voldsomt i vejret. Medarbejderen lugter hurtige penge og ringer til sin bank via sin mobiltelefon på færgen til Tyskland.

Han beder banken overtrække hans konto og købe 6.000 RealDanmark-aktier med det samme. Det svarede til 1,2 million kroner. Da fusionen få dage senere offentliggøres, stiger kursen som ventet fra 260 til 480, og så er der jackpot: En ren gevinst på 1,3 mio. kr. er hjemme.

Efter få dage bliver den ansatte hos Finansforbundet afsløret. Gevinsten konfiskeres, og han får en ubetinget fængselsstraf på seks måneder.

Hvert år falder der mellem én og to domme af den slags i Danmark, men det er de færreste, der som denne ender med fængsel..