Kirurger kan vandre i små børns hjerter

Ved at omsætte scanningsbilleder til 3D-modeller kan kirurger kikke rundt i små hjertepatienters hjerter og planlægge operationen. Teknikken afprøves i Danmark og Tyskland.

De todimensionale scanningsbilleder omsættes til en tredimensional model af patientens hjerte, som kirurgen så kan bevæge sig rundt i ved hjælp af to styrehåndtag. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Kirurger i Danmark og Tyskland bruger et danskudviklet 3D-visualiseringsprogram til at planlægge operationer af børn med medfødte hjertefejl. Næste skridt bliver, at de ikke kun kan vandre rundt i hjertet men også øve sig i operationen, inden den finder sted.

Private virksomheder, forskere og Skejby Sygehus i Århus står bag teknikken, der overfører de traditionelle todimensionale MR-scanninger til en 3D-model. Kirurgen kan så vende og dreje hjertet og kikke ind i det for at få bedre overblik.

Systemet, der stadig kun er et supplement til de normale undersøgelser, er udviklet af to datalogistuderende, Thomas Sangild Sørensen og Søren Vorre Therkildsen. Sidstnævnte er ansat ved IT-virksomheden Systematic Software Engineering i Århus, der ser store perspektiver i mulighederne. Thomas Sangild Sørensen er Ph.D.-studerende ved den hjerte-lunge-kar-kirurgiske forskningsafdeling på Skejby Sygehus, hvor nu over 25 hjertepatienter er blevet undersøgt med den nye teknologi.

»Anatomien hos de små børn er forskellig fra patient til patient. Derfor er det vigtigt for kirurgen før operationen at kunne vurdere, om der er plads til indgrebene,« forklarer Thomas Sangild Sørensen.

Årligt gennemføres omkring 350 hjerteoperationer på små børn med hjertefejl i Danmark.

Masser af håndkraft
Det afgørende er nu at få gjort det lettere at omsætte de flade scanningsbilleder til 3D-modellen. Det kræver i øjeblikket en del håndkraft men skal ned på 15-30 minutter, hvis det for alvor skal bruges i praksis. Er børnene lidt større, er de bedre til at ligge stille, så billederne bliver mere nøjagtige. Det kniber stadig for de helt små, hvorfor omsætningen til 3D kan tage flere timer. Sammen med Systematic sættes der ind på netop dette i det kommende halve år.

På Skejby Sygehus kan kirurger i konferencerummet vandre virtuelt rundt i patientens hjerte. Det kræver stadig Thomas Sangild Sørensens deltagelse. Et hospital vest for Hannover i Tyskland klarer imidlertid selv opgaven, men her er antallet af patienter også større.

Næste skridt bliver også at få blodstrømningerne med for at gøre billedet fuldendt.

»Det ultimative er en god 3D-scanning, en model af det bankende hjerte og en af blodgennemstrømningerne i god kvalitet. Så behøver man - måske - ikke at lave andre scanninger, og så skal patienten bruge kortere tid i scanneren,« forklarer Thomas Sangild Sørensen.

Hans »måske« skyldes, at dagens todimensionale optagelser i dag bedømmes af en hjertemediciner, mens kirurgen skal »oversætte« disse billeder til tredimensionelle for at tage stilling til, om operationen kan gennemføres,« siger han.

Center for Avanceret Visualisering og Interaktion (CAVI) ved IT-forskerbyen Katrinebjerg, som har en væsentlig andel i hele projektet, har netop haft en specialestuderende, som forsøger at udnytte 3D-hjerterne, så kirurgerne får mulighed for at afprøve en operation på forhånd. Han skal kunne tage fat i vævet, så det bevæger sig. Derved kan operationsteknikker afprøves, og mindre øvede læger kan læres op.

»Så er det op til lægerne at afgøre, om de vil gøre dette til en del af hverdagen,« siger Thomas Sangild Sørensen.