Kirks mange kronprinser

Poul Plougmann blev den fjerde uofficielle kronprins, der faldt i Lego på under ti år - nu tegner en helt ny sig.

De to nye i topledelsen af Lego er (til venstre) Jesper Ovesen og (i midten) Jørgen Vig Knudstorp, hvoraf sidstnævnte regnes som det bedste bud på en kronprins for Kjeld Kirk Kristiansen. Til højre bestyrelsesformand Mads Øvlisen. <br>Foto: Morten Juhl<br> Fold sammen
Læs mere
Det burde være sjovt at være med i ledelsen for en af verdens største legetøjsvirksomheder, men efter årtier med det ene rekordregnskab efter det andet har det været barske tider i Lego de seneste 8-10 år. Det ses ikke bare i tre underskud i perioden - men også i virksomhedens hastige udskiftning af uofficielle kronprinser.

Der var aldrig tvivl om, at Kjeld Kirk Kristiansen skulle afløse sin far Godtfred Kirk Christiansen.

Det gjorde han formelt allerede i 1979, og han gjorde det flot - med faderen som bestyrelsesformand.

Udskiftningerne begynder
Men i 1990erne - faderen døde i 1995 - faldt den ene efter den anden af dem, der uofficielt blev udpeget til at tage over, hvis Kjeld Kirk Kristiansen skulle falde ned med et af selskabets tre firmafly.

Først var det produktionsdirektør Torsten Rasmussen, der gled ud i 1997. Det var efter, at Kjeld Kirk Kristiansen selv havde haft et langt sygefravær og under det forløb havde undret sig over, hvor surt det var blevet at lave legetøj. Han ville have legen tilbage i virksomheden.

I første omgang betroede han mange opgaver til professor i sygehusadministration Kjeld Møller Pedersen, men hans metoder var så akademiske, at de fik en diskret afslutning i 1998.

Den naturlige nye »kronprins« var den kreative Legoland-eksportør Christian Majgaard, men Kjeld Kirk Kristiansen valgte overraskende i stedet at hente den detroniserede finansdirektør fra Bang & Olufsen Poul Plougmann ind, og så forsvandt Majgaard i øvrigt diskret i år 2000.

Længe så det ud, som om Plougmanns »fitness-kur« var det, der kunne give Kjeld Kirk Kristiansen luft til at læne sig tilbage - blandt andet for personligt at afprøve nye Lego-modeller - men i løbet af 2003 blev det klart, at Lego må tilbage til grundideerne.

Jesper og Jørgen
I går præsenterede Kjeld Kirk to nye i toppen: Den 46-årige tidligere Danske Bank- og Novo-økonomidirektør Jesper Ovesen og den 35-årige tidligere McKinsey-konsulent Jørgen Vig Knudstorp. Af de to ligger det i kortene, at Knudstorp er den, der snart må bære den tunge titel som uofficiel kronprins, for det er ham, der i sine bare to og et halvt år i Lego har været mest rundt i organisationen med opgaver inden for strategi, human resources, IT, jura, samt operations and facilities. Den slags tæller mere i Lego end finansevner.

Kjeld Kirk Kristiansen har tre børn, der i hvert fald ikke lige nu ser ud til inden for en overskuelig årrække at ville kunne bringes i position til at overtage ledelsen.