Kirkbi er Lego-familiens pengetank

Salget af Kompan har ikke forgyldt Lego-familiens pengetank, Kirkbi. Men gennem investeringer i ejendomme og danske virksomheder råder Kirkbi alligevel over en større milliardformue.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsselskabet Kirkbi, som administrerer en milliardformue for Kjeld Kirk Kristiansen og søsteren Gunhild Kirk Johansen og deres familier, har ikke gjort den største forretning med salget af aktierne i legeredskabsproducenten Kompan.

Kirkbi hjalp i sin tid Kompans stiftere Hans Mogens Frederiksen og Tom Lindhardt Wils med et generationsskifte ved at købe A-aktier af dem til kurs 1.175. Nu - knap ti år senere - er de solgt videre til kapitalfonden Nordic Capital til kurs 1.250.

Kirkbi-selskabet er imidlertid dygtigere til at forvalte lego-arvingernes formue end som så.

Gennem årene har Kirkbi givet store trecifrede millionbeløb i afkast, så egenkapitalen ved udgangen af 2003 var på godt ni milliarder kr. Og det uden at Kirkbi har ejerandel i Lego. Men det er de to søskende Kjeld og Gunhild og deres familier måske også godt tilfredse med, eftersom Lego-koncernen har varslet et underskud på to milliarder kr. for 2004.

Kirkbis formue er gennem årene vokse gennem et hav af investeringer i alle mulige aktiver i et forsøg på at sprede risikoen.

Ejendomme
Blandt de mere konservative investeringer er ejendomme i blandt andet England, Billund og København. Kirkbi anses således for at være en af de største ejendomsejere på Strøget. Og her er der tale om ejendomme, der i krisetider er købt relativt billigt af folk som pelskongen Birger Christensen og developeren Kaj Mäckler. Kirkbi forsøger sig også selv som ejendomsudvikler i Århus.

Kirkbi er desuden eneejer af en række danske virksomheder inden for den grafiske industri og informationsteknologi via Modulex, Esko-Graphics og SA ViewCom.

Det er virksomheder, som kører med underskud. Men de opvejes så rigeligt af det partnerskab, som Kirkbi sammen med en række andre pengetanke er med i via det industrielle investeringsselskab Axcel.

Kirkbi har direkte ejerinteresser i Axcel og derigennem eller direkte investeringer i virksomheder som producenten af metalemballage, Glud & Marstrand, Thygesen Textile Group, tagkoncernen Icopal og dørproducenten Vest Wood.

Dertil kommer mindre investeringer i aktier og obligationer.

Kirkbi fungerer endvidere som finansieringsselskab for Lego, og det bliver en udfordring ovenpå det forgangne katastrofeår. Kirkbi har således stillet med et lån på 800 mio. kr. til Lego, mens det går gennem sit livs værste krise.

Lego har imidlertid hidtil også bidraget til Kirkbis formueopbygning, idet Kirkbi har suget to-cifrede millionbeløb ud af Lego i form af royaltybetalinger. Det er nemlig Kirkbi, som hidtil har ejet rettighederne til Lego-varemærkerne på en del af verdensmarkedet.