Kinesiske regionalbanker foran børsintroduktion for 14 mia. dollar

De kinesiske myndigheders lempelse af reglerne om aktiehandel har åbnet for finansiering for finanssektoren.

De kinesiske myndigheders lempelse af reglerne om aktiehandel har åbnet for finansiering for finanssektoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOW HWEE YOUNG

Det har fået 17 kinesiske kommercielle banker til at ansøge om godkendelse til det første store offentlige børsnoteringsudbud på det kinesiske fastland. De 17 banker kan rejse kapital for op til 14 mia. dollar. Det skriver Financial Times torsdag.

Men analytikere ser svag efterspørgsel efter de nye aktier. Investorerne ser typisk bankaktier som et sats på makroøkonomien, og her viser Kina tegn på afmatning.

Efter en stærk start på året handler kinesiske bankaktier nu til deres laveste værdiansættelser i næsten et år med hensyn til pris versus indtjening.

»Hvis bankerne sætter deres priser for høje, vil markedet ikke bide på. Mange af de banker, der solgte aktier sidste år, er faldet til under deres introduktionspriser. Bankaktier handles meget lavt lige nu,« siger bankanalytiker Dong Chunxiao fra Pacific Securities i Beijing.

China Securities Regulatory Commission skal godkende alle virksomheder, der optages på børserne i Shanghai og Shenzhen, hvilket af eksperter vurderes som et krav, der forvrænger prisfastsættelse gennem kunstig begrænsning af udbuddet af nye aktier.

Samtidig har de forholdsvis lavtlønnede bureaukraters evne til at bestemme udbuddenes værd for hundredvis af millioner af dollar ført til massiv korruption.

China Securities Regulatory Commission har fremskyndet godkendelsesprocessen betydeligt siden sidste år, men håbet om en direkte afregulering af godkendelsesprocessen for intellektuelle ejendomsrettigheder er dæmpet.