Kinesiske lemminger kaster benzin på rødglødende boligmarked

De kinesiske investorer er godt i gang med at droppe aktiemarkedet til fordel for ejendomsmarkedet. Dermed er det i forvejen rødglødende boligmarked ved at blive hvidglødende.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Mens den gennemsnitlige daglige samlede omsætning på børserne i Shanghai og Shenzhen er faldet 15 pct. til omkring 300 mia. yuan i forhold til topniveauet sidste år, er interessen for fast ejendom steget tilsvarende i det rødglødende ejendomsmarked.

Det skriver Hong Kong Economic Journal onsdag.

Og de kraftige prisstigninger i især de store byer, som ikke synes at få en ende trods indgreb fra yndighedernes side, lokker flere og flere investorer over i den spekulative bolighandel.

Investorerne på det kinesiske fastland er velkendt for deres flokmentalitet, og den brede uoverensstemmelse mellem udviklingen på det kinesiske aktiemarked og boligmarkedet tilskynder en masse mennesker til at dumpe aktierne og i stedet investere i egendomme.

Trenden ses tydeligt på de sociale investorfora som Xueqiu og investorgrupper på WeChat, der har skiftet fokus til diskussioner om boligmarkedet frem for aktiemarkedet.

Ifølge data var der i en uge i starten af september kun omsætning i 12,8 mio. aktiekonti ud af det samlede antal på 110 mio. aktiekonti. Under højkonjunkturen sidste år var der aktivitet i næsten 70 mio. aktiekonti, mens investorerne strømmede til aktiemarkedet, og ryggen blev vendt til ejendomsmarkedet.

Havde investorer da solgt aktier og i stedet købt ejendomme, ville de have scoret kassen. Men om det betyder, at det nu er tid til at sælge de rødglødende ejendomme og flytte midlerne over i aktier, er uklart.

Ifølge den verdenskendte økonom John Keynes kan "markedet forblive irrationelt længere, end investorerne kan holde sig solvente".

Et eksempel er Hongkong, hvis boligmarked konstant har været betegnet som for dyrt siden 2010, mens Hang Seng-indekset lå tæt på 24.000.

Siden er ejendomsmarkedet ifølge Centa-City Leading Index steget mere end 70 pct., mens benchmark-aktieindekset stadig ligger lavere end de 24.000.

/ritzau/FINANS