Kinesiske ledere rykker i skattely

Skattely er ikke kun forbeholdt rige europæere og amerikanere. 21.000 kinesere med penge på kistebunden har søgt off shore-skattely, herunder flere af Kinas militære og politiske ledere, viser lækkede skattedokumenter.

Ifølge lækkede dokumenter er familiemedlemmer til en række højtstående kinesere, herunder præsident Xi Jinping (nummer fire fra venstre), blevet afsløret med penge i skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINTAO ZHANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Familiemedlemmer til mere end et dusin militære og politiske ledere, heriblandt prominente personer som den afdøde leder Deng Xiaoping og den nuværende præsident Xi Jinping, er blandt de 21.000 kinesere og indbyggere fra Hong Kong, som bruger off shore-skattely i Caribien.

Det viser et omfattende læk af dokumenter til den internationale journalistorganisation, International Consortium for Investigative Journalisme (ICIJ), skriver flere medier, heriblandt Financial Times.

Præsident Xi Jinpings svoger, sønnen og svigersønnen til tidligere premierminister Wen Jiabao samt Deng Xiaopings svigersøn er blandt de familiemedlemmer, ICIJ sætter navn på, skriver Financial Times.Afsløringerne kommer midt i en omfattende kampagne mod korruption, som netop præsident XI Jinping står i spidsen for. Udover at gå efter en række udsatte brancher, som f.eks. farmabranchen, er kampagnen også gået målrettet efter kinesiske topfolk, f.eks. Zhou Yongkang, tidligere chef for intern sikkerhed i Kina.

Det er ikke første gang præsident Xi og tidligere premierminister Wen sættes i forbindelse med korruption. I juni 2012 afslørede Bloomberg, at præsident Xi og hans familie skjulte en formue blandt andet i skattely. Og i oktober 2012 satte New York Times Wen Jiabao og hans familie i forbindelse med korruption. Begge mediers hjemmesider blev som en konsekvens af artiklerne blokerede i Kina.ICIJs afsløringer af kinesere i skattely, som også kan nærstuderes på organisationens hjemmeside under overskriften The Chinese Republic of Offshore, er et led i et større projekt baseret på historiens største læk af skattedokumenter fra kilder på fortrinsvis De Britiske Jomfruøer. ICIJ har delt oplysningerne med en række internationale medier. Herhjemme har DR lavet en dokumentar på baggrund af dokumenterne.