Kinesiske aktier har tabt 4.200 mia. kr. på fire år

De kinesiske aktier har været ude i en opsigtsvækkende nedtur siden rekordniveauerne i august 2009, der har udslettet markedsværdi for 748 mia. dollar.

Foto: FREDERIC J. BROWN.
Læs mere
Fold sammen
Det skriver Bloomberg News.

Tiltroen til Kinas økonomi var ubestridelig i 2009. Landet havde lige overhalet Tyskland som verdens tredjestørste økonomi med en vækst på 6 pct. i første kvartal, huspriserne var sendt på himmelflugt af en eksplosion i bankernes udlån og regeringen brugte hundredvis af milliarder på investeringer i infrastruktur.

Fra hele verden var der ros til Kina. Templeton Emerging Markets' direktør, Mark Mobius, spåede, at Kinas aktiemarked kunne overhale det amerikanske på tre år, og rigmanden George Soros og Nobelpristageren i økonomi Joseph Stiglitz roste den kinesiske regerings økonomiske politik.

Nu, fire år senere, er Shanghai Composite-indekset faldet 43 pct. og har udvisket 748 mia. dollar i markedsværdi. I samme periode er kun det græske ASE-indeks faldet mere - med et fald på 64 pct. - mens det amerikanske S&P 500-indeks har slettet tilbagegangen fra krisen og er steget 68 pct., siden de kinesiske aktier toppede.

»Investorerne var meget begejstrede og forventede, at de høje vækstrater ville fortsætte ret langt ud i fremtiden. Det viste sig ikke at være tilfældet,« siger Gigi Chan fra Threadneedle Asset Management i Singapore ifølge Bloomberg News.

De kinesiske aktiers nedtur kan dog ikke helt måle sig med den nedtur, som det amerikanske Dow Jones Industrial Average tog fra 1929 til 1932, hvor 89 pct. af markedsværdien forsvandt, eller det japanske Nikkei 225-indeks' rutsjetur på 63 pct. mellem 2000 og 2003.

/ritzau/FINANS