Kinesisk varehus satser på levering pr. drone

JD, som er hovedkonkurrenten til Kinas store Alibaba, bygger nu 150 dronecentre, som skal levere pakker til de kinesiske landsbyer.

Foto: SCOTT AUDETTE

For kineserne i de store byer er det problemløst at bestille og få leveret varer fra netbutikker som Alibaba. For dem på landet er det imidlertid noget vanskeligere.

Flere må begrænse sig til de lokale butikskæder med et mere begrænset udvalg.

Men nu mener JD – Kinas næststørste netbutik efter ovennævnte Alibaba – at have fundet løsningen på problemet: Selskabet satser stort på droneleverancer til de kinesiske landsbyer og er derfor i færd med at opføre 150 dronecentre i Sichuan, som skal fragte varerne ud til kunderne, skriver amerikanske CNBC.

Ifølge selskabets administrerende direktør, Richard Liu, vil dronestationerne bidrage til at reducere leveringsomkostningerne med 70 procent.

Pizzaer fra himlen

Selskabet har arbejdet på at udvikle sin dronekapacitet siden 2015, og et pilotprojekt blev sat i søen sidste år.

”I områder med vanskeligt terræn og dårlig infrastruktur bliver de sidste kilometer besværlige. JD-droner kan levere ordrer fra regionale centre til JDs landsbyagenter ude i landet, og disse kan så siden levere ordrerne direkte til kunderne. Det vil reducere leveringstiden såvel som omkostningerne, skriver selskabet.

JD har udviklet fem forskellige dronemodeller, som kan flyve op til 100 km/t og levere pakker på mellem 5 og 15 kilo. På lidt længere sigt regner selskabet imidlertid med at kunne udvikle droner, som kan bære en nyttelast på op til 500 kilo. Dronerne har i dag en rækkevidde på 50 kilometer, før de skal genoplades.

JD er langt fra det eneste selskab, som satser på droner til levering. I 2013 blev det offentliggjort, at Amazon vil prøveflyve droner under programmet Prime Air.

Og i fjor fik pizzakæden Domino’s godkendt en forsøgsordning med dronelevering af pizzaer i New Zealand. Selskabet indgik et samarbejde med droneselskabet Flirtey og kunne dermed lægge navn til den første kommercielle dronetjeneste i verden.