Kinesisk statsmedie advarer Trump mod »naiv og tåbelig« handelskrig

USA's kommende præsident vil blive ramt af sin egen skødesløshed, ignorance og inkompetence, hvis han indfører højere toldtariffer mod Kina, skriver et kinesisk statsmedie.

REUTERS/Mike Segar/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Segar

Donald Trump vil være »et naivt fjols,« hvis han indleder en handelskrig med Kina. Det skriver det kinesiske statsmedie Global Times i en leder, ifølge britiske The Guardian. Trump har ført en hård retorik over for Kina i sin valgkamp. Blandt andet har han anklaget landet for at manipulere med sin valuta, ligesom han har talt for at indføre en told på 45 procent på varer importeret fra Kina, som han mener, har stjålet amerikanske industriarbejdspladser.

Men en højere told på kinesiske varer vil være et gigantisk selvmål for USA, lyder det fra det kinesiske statskontrollerede medie. Ifølge lederen vil højere amerikanske toldtariffer straks blive mødt af modsvar fra Kina, der vil skade amerikanske virksomheder.»Flere ordre til Boeing vil i stedet gå til Airbus, mens salget af amerikanske biler og iPhones også vil lide tilbageslag. Importen af amerikanske sojabønner og majs vil blive standset, og Kina kan også begrænse antallet af kinesiske studerende i USA,« står der blandt andet i lederen, der advarer Donald Trump om, at det ikke vil gavne ham eller USA at gøre livet surt for Kina.

Helt så hård har retorikken ikke været fra det officielle Kina, men den kinesiske præsident Xi Jinping har angiveligt luftet nogle af de samme synspunkter i en telefonsamtale Donald Trump. Her gjorde han det ifølge Reuters klart, at samarbejde er den eneste frem i de to landes relation.