Kinesisk milliardær bortført i Hong Kong

En kinesisk milliardær med forbindelser til topledelsen Beijing er blevet bortført fra Four Seasons Hotel i Hongkong, skriver Financial Times på baggrund af anonyme kilder.

Den kinesiske milliadær blev bortført under et ophold på hotellet Four Seasons i Hongkong Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY WALLACE

Den bortførte Xiao Jianhua var en af flere kinesiske rigmænd som boede på det fashionable hotel, mens den kinesiske præsident Xi Jinping har intensiveret kampen mod korruption.

De kinesiske forretningsfolk i Hongkong håbede, de var uden for de kinesiske myndigheders rækkevidde, fordi Hongkong, som en tidligere britisk koloni, har et semiautonomt styre med eget politi og juridiske regler.

Xiao er en af Kinas rigeste mænd. Han kontrollerer Tomorrow Group, som er et holdingselskab, der har aktieposter i banker, forsikringsselskaber og ejendomsudviklere. En rapport i Kina har anslået, at Xiao, der også er canadisk statsborger, har en formue på over 40 mia. kr.

En kilde oplyser til Financial Times, at fem eller seks civilklædte betjente hentede ham natten til fredag i hans hotellejlighed, der ligger langs vandet. Betjentene tog også hans to bodyguards med til fastlandet. Ifølge oplysningerne gik Xiao med betjentene frivilligt.

Årsagen til anholdelsen er uklar. I 2014 afviste Xiao presseskriverier om, at han var flygtet til Hongkong for at undgå korruptionsanklager.  I en udtalelse på Tormorow Groups hjemmeside udtaler Xiao, at han er i Kina af medicinske grunde og at han snart ville vende tilbage.

Her forklarer Xiao, at han aldrig har skadet kinesiske interesser eller støttet nogle oppositionsgrupper. Kinesiske censorer har siden fjernet meddelelsen.

Politiet i Hongkong har bekræftet, at de arbejder på sagen, og byens administration understreger, at myndighederne uden for Hongkong – inklusiv de kinesiske – ikke har lov til at arbejde i Hongkong.