Kinesisk inflationsscenarie lidt bedre end ventet

De kinesiske forbrugerpriser steg hurtigere, end økonomer havde forudset i marts, efter at de seneste lempelser fra centralbanken har fået effekt.

A sales assistant arrange products at a supermarket in Zouping, Shandong province, March 10, 2015. China's annual consumer inflation recovered in February, exceeding expectations, but producer prices continued to slide. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: BUSINESS POLITICS SOCIETY) CHINA OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA DAILY

Producentpriserne fortsætter samtidig med at falde i et hastigt, men dog aftagende, tempo.

Forbrugerprisindekset steg 1,4 pct. i marts i forhold til et år tidligere, hvor analytikerne havde ventet en stigning på 1,3 pct.

Kinas regering har et forbrugerpris-inflationsmål på 3 pct. i år.

En vedvarende stigning i forbrugerinflationen vil indikere, at virksomhederne er ved at genvinde lidt af den tabte pricing power i takt med centralbanken Peoples Bank of Chinas gentagne reduktioner i renten, og dermed låneomkostningerne, mens bankernes reservekrav samtidig er blevet reduceret.

Der er dog langt igen, og så sent som i sidste uge pointerede centralbankchef Zhou Xiaochuan, at alle advarselslamper er tændt. Zhou oplyste, at administrationen er sat i alarmberedskab over for konsekvenserne af den globale stagnation og de faldende råvarepriser.

Råvarepriserne blev igen afspejlet i producentpriserne, der fortsatte faldene i marts. Priserne lå 4,6 pct. laver i forhold til marts 2014, og det er 37. måned i træk, at priserne viger. Analytikerne havde ventet et fald på 4,8 pct.

- Vi forventer flere lempelser, der rulles ud via en kombination af administrative og markedsbaserede redskaber, indtil der er klare tegn på en stabilisering og et opsving i den økonomiske vækst, lyder vurderingen fra økonom Maggie Wei fra Goldman Sachs Group ifølge Bloomberg News.