Kinesisk hjælpepakke målrettet små erhvervsdrivende

Regeringen i Beijing tager truslen om økonomisk nedkøling alvorlig. Momsfritagelse for helt små virksomheder, eksporthjælp og infrastrukturprojekter er seneste modtræk.

Foto: JIANAN YU. Produktion og økonomisk vækst. De kinesiske magthavere har brug for at holde hånden under væksten for at hele det økonomiske eventyr ikke bliver sat over styr. Her et billede fra et kinesisk stålvalseværk.
Læs mere
Fold sammen
Den kinesiske regering har ikke tænkt sig at se stilsigende til, mens den økonomiske vækst aftager i den enorme nation. Derfor sætter den nu ind med det, som eksperter kalder en minihjælpepakke.

Pakkens detaljer, der er kommet frem torsdag, viser, at tiltaget er trebenet: En del handler om at hjælpe de små erhvervsdrivende med momsfritagelse, en anden om eksportfremmende tiltag, mens den sidste handler om at få gang i udbygningen af jernbanenettet via fonde.

Analytikere kalder det en lille, men målrettet indsats. En af dem er Standard Chartered-økonomen Kelvin Lau.

"Jeg vil tro, at væksten nu er så sløv, at det får magthaverne til at rulle nogle af de såkaldte fintunings-mekanismer ud," siger han ifølge nyhedssitet CNN og tilføjer:

"Jeg vil dog næsten ikke kalde det stimuli. Det er meget målrettet."

Bank of America-økonomen Lu Ting tør dog godt bruge lidt større ord.

"Man kan kalde det mini-stimuli. Det er ret begrænset, men det er målrettet produktionen, og det er noget af det mest effektive," siger han ifølge erhvervsavisen Financial Times.

Tiltaget skal også ses i lyset af, at Beijing for nyligt signalerede, at den sætter ind mod de lokale myndigheders til tider overdrevne forbrug, når det kommer til ikke-produktive investeringer - det i form af eksempelvis pompøse offentlige kontorhuse.

Det er i orden at sende penge i omløb - men pengene skal gå til noget, der kaster merværdi af sig, lyder det fra de øverste magthavere.

"Vi bliver nødt til at bruge vores begrænsede midler og ressourcer til at udvikle landet og forbedre befolkningens vilkår," lød det onsdag i en udtalelse fra regeringen, der givetvis var målrettet de borgere, der har ytret sig negativt om det omstridte offentlige kontorbyggeri, ifølge Financial Times.

Alt i alt skal tiltaget dog nok mest ses i lyset af truslen om nedgang i væksten. Seks kriseår i vesten har presset den kinesiske økonomiske vækst ned. I år ventes den at komme til at ligge på den pæne side af syv procent, men iagttagere frygter, at den hurtigt kan dykke endnu mere. Kinas store økonomiske planer at holde damp under kedlerne i lang tid endnu, så levestandarden kan blive trukket op på et langt højere gennemsnitligt niveau end i dag.

Det fordrer en årrække med massiv urbanisering - og der er trukket af stigende produktionskrav både fra ind- og udland. Går det hele i stå, vil de kinesiske magthavere stå med en række alvorlige problemer mellem hænderne - eksempelvis i form af arbejdsløshed, og potentielle problemer på boligmarkedet og i finansverdenen - der kan udvikle sig særdeles giftigt.

Derfor vurderer mange aktører da også, at den kinesiske regering er klar til at rulle alle økonomiske værktøjer ud af redskabsrummet, hvis økonomien ser ud til at bremse mere op.