Kinesisk gigant ind i grønlandsk uranprojekt

Et grønlandsk mineprojekt med uran og sjældne jordarter begynder at tage form. Et kinesisk mine- og byggekomglomerat, der er blandt verdens største virksomheder, har underskrevet en samarbejdsaftale med selskabet bag mineprojektet.

Mineselskabet Greenland Minerals & Energy (GME) har gennem flere år foretaget prøveboringer på Kvanefjeldet, og selskabet planlægger at opføre en mine, fabrik og raffinaderi og havn på det sydgrønlandske fjeld. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Rasmussen. Narsaq Foto.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste danskere kender firmaet, China Non-Ferrous Metal Mining Group. Men det gigantiske kinesiske mine- og byggekonglomerat, der har aktiviteter i mere end 80 lande og er blandt verdens 500 største virksomheder, er netop gået ind som samarbejdspartner i et stort grønlandsk mineprojekt med udvinding af uran og sjældne jordarters metaller.

Bag mineprojektet står det børsnoterede australske mineprojektselskab Greenland Minerals & Energy, GME, der planlægger at opføre en mine, fabrik, raffinaderi og havn til mellem 4,3 og 4,9 mia. kr. i Kvanefjeld i Sydgrønland.

Projektet kan blive en af verdens største miner inden for de eftertragtede sjældne jordarter metaller, som bil-, energi-, elektronik- og kemikindustrien efterspørger til magneter, genopladelige batterier, pumper, hybridbiler, smartphones, lavenergipærer og katalysatorer til bl.a. generatorer og motorer i havvindmøller.

Grønland i nøglerolle

Greenland Minerals & Energy har netop underskrevet en opsigtsvækkende samarbejdsaftale med et datterselskab i det store kinesiske mine- og byggekonglomeret.

Datterselskabet, China Non-Ferrous Metal Industry’s Foreign Engineering and Construction (NFC), er en pendant til danske FLS, der producerer udstyr og anlæg til den globale mineindustri. Samarbejdsaftalen, der foreløbig er en hensigtserklæring, faldt endelig på plads i forrige uge. 

Nogle af verdens største jordartsminer findes i dag i Kina, Kazakhstan, USA og Australien. Kvanefjeld er måske stor nok til at dække cirka 25 procent af verdensmarkedet i flere generationer, mener Greenland Minerals. Kinesiske NFCs rolle bliver at forarbejde et koncentrat af de sjældne jordarters metaller på et nyt anlæg i Kina og foretage separationen i de forskellige sjældne jordarter. Det australske mineselskabs håb er, at kineserne med tiden også bliver investorer i minen.

Vigtig global leder

Samarbejdsaftalen er et af de første vidnesbyrd om den nøglerolle, som Grønland med bistand fra Kina kan komme til at spille i det globale kapløb om ressourcerne i Arktis. Det delvist statsejede og regeringskontrollerede kinesiske konglomerat vil få en afgørende indflydelse på, om Kvanefjelds-projektet realiseres.

»Vi har indledt et samarbejde med en global leder inden for sjældne jordarter, som gør os i stand til at forsyne det globale marked med vores produkter,« siger en glad Roderick MclIIre, adm. direktør for selskabet. 

NFC planlægger at bygge verdens nyeste, største og teknologisk mest avancerede anlæg til produktion af sjældne jordarters metaller. Anslået pris: 1,5 mia. kr.

Greenland Minerals & Energy arbejder på at få aftaler om afsætning af de sjældne jordarters metaller – efter forarbejdningen i Kina – med en række store vestlige selskaber, herunder amerikanske General Electric, der fabrikerer vindmøller, tyske BMW, der producerer el- og hybridbiler samt BASF, der producerer katalysatorer til den kemiske industri. 

»Der er også stor interesse fra industrien for uranen, der er et biprodukt til sjældne jordarter, men hvor, den ender og skal færdigproduceres, er uafklaret. Jeg forventer, at vi inden for det næste halve år indgår en aftale med en partner omkring modtagelse af uran. Vi har drøftelser med potentielle europæiske, nordamerikanske og sydkoreanske partnere,« siger GMEs topchef, Roderick MclIIre.