Kinesisk eksportdyk fortsatte i april

Den kinesiske eksport fortsætter de dystre takter med endnu et kraftigt fald i april efter marts' styrtdyk.

Læs mere
Fold sammen

En øget efterspørgsel fra den amerikanske økonomi blev neutraliseret af det fortst træge efterspørgsel i Europa og et fald i eksporten til Japan. Samlet øger handelsdataene de udfordringer, som den kinesiske økonomi står over for.

De oversøiske forsendelser droppede 6,2 pct. i april efter et fald på 14,6 pct. i marts på årsbasis. Analytikernes estimat lød på en stigning i eksporten på 0,9 pct. ifølge en Bloomberg News-undersøgelse.

Importen faldt samtidig 16,1 pct. sammenlignet med prognosen, der lød på et fald på 8,4 pct. og marts fald på 12,3 pct.

Dermed landede den kinesiske samhandel med udlandet med et handelsoverskud på 202 mia. yuan ifølge statistikken fra det kinesiske toldvæsen i Beijing.

- Eksporten, som tidligere blev betragtet som en stabilisator for væksten i år, er nu ved at blive en risiko for vækstfald. Den kinesiske regering har mere at gøre, hvis væksten skal hjælpes, siger økonom Li Wei fra Commonwealth Bank of Australia i Sydney til Bloomberg News.

De overraskende svage eksportdata kan ikke som i marts forklares eller snarere bortforklares med det kinesiske nytårs indflydelse på eksporttallene.

Mens den kinesiske eksport til USA steg 9,2 pct. i perioden januar til april, faldt eksporten til EU 0,7 pct. og forsendelserne til Japan dykkede hele 12 pct., ifølge den kinesiske toldadministration.

- Den globale opbremsning i første kvartal var ikke forbigående og det kommer til at vare ved. Det er tid til endnu en rentenedsættelse. Vi tror at det kommer næsten øjeblikkeligt på basis af de her data, siger Asien-økonom Tim Condon fra ING Groep til Bloomberg News.

Kinas økonomi ekspanderede i det svageste tempo siden 2009 i første kvartal, og såvel industriproduktionen som investeringerne og detailhandlen peger på en dybere afmatning.

Mens de officielle data for fremstillingssektoren for april indikerede, at væksten kan være begyndt at stabilisere sig, viste den private PMI-indikator fra HSBC Holdings og Markit Economics at der fortsat er tale om falædende aktivitet.