Kinesisk børsbuffet åbner for udlændinge

For første gang nogensinde åbner Kina nu for, at udenlandske investorer kan få et direkte ejerskab i kinesiske selskaber. Skatteregler og uro i Hong Kong kan dog forhale processen.

Børshandlerne i Shanghai kan snart rette blikket mod udenlandske investorer. Foto: Philippe Lopez/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis vækstraterne i Kina fortsætter i det nuværende tempo, vil landet snart have overhalet USA som verdens største økonomi.

Premierminister Li Keqiang har sat gang i et reformarbejde, der handler om at gøre landet til en mere åben økonomi. Og det betyder, at almindelige private investorer uden for landets grænser nu får adgang til at blive medejere af kinesiske aktieselskaber. Åbningen kommer til at ske via en historisk fusion mellem børsen i den selvstyrende region Hong Kong – der i dag er et stærk finansielt centrum i Asien og tiltrækker mange udenlandske investorer – og børsen i Shanghai.

»Ikke-kinesiske investorer får for første gang nogensinde mulighed for at købe de såkaldte A-aktier, som er aktier i selskaber, som er børsnoterede i Shanghai,« siger Amy Zhuang, der er senioranalytiker i Nordea og har rødder i Kina.

Allerede i dag har en række institutionelle investorer som banker og pensions­selskaber begrænset adgang til handel på børsen i Shanghai. Det er dog en meget reguleret handel, og kun fire pct. af aktieværdien sidder på udenlandske hænder.

Den nye aftale betyder konkret, at alle investorer, der handler på børsen i Hong Kong, får adgang til at blive medejere i de over 500 kinesiske selskaber på børsen i Shanghai. Omvendt får de kinesiske investorer også adgang til at handle aktier i Hong Kong, hvor mange af de største kinesiske selskaber er noteret. Handlen er dog stadig omfattet af restriktioner, der betyder, at udenlandske investorer eksempelvis ikke får lov til at shorte kinesiske selskaber og satse på, at de falder i værdi.

De kinesiske aktieselskaber har i et globalt perspektiv klaret sig elendigt i løbet af de seneste fem år. Det ledende indeks på børsen i Shanghai er faldet med 15 procent. Til sammenligning er det brede, fælleseuropæiske Stock 600-indeks steget med næsten 40 procent i samme periode, og det amerikanske SP 500-indeks er steget med godt 85 procent. Det vidner selvfølgelig om, at det store land mod øst er forbundet med en vis risiko og uforudsigelighed. Men det betyder også, at flere investorer har radaren rettet mod Kina i en tid, hvor det er svært at finde gode afkastmuligheder andre steder, siger Søren Merec, der er porteføljeforvalter på kinesiske aktier hos Jyske Invest.

»Det er et interessant marked at kigge på, især nu hvor man kommer til at kunne investere direkte i kinesiske A-aktier. Mange af de selskaber, der er noteret i Hong Kong, er store statsejede virksomheder. Når man kommer ind i A-markedet i Kina, er der mange flere private selskaber. Og det er jo den private økonomi, der i mange år har drevet væksten i Kina,« siger Søren Merec.Jyske Bank er sammen med Handels­invest den eneste bank herhjemme, der har en aktiefond, der udelukkende er eksponeret mod Kina.

Når vestlige investorer nu er på vej mod øst, kan det måske virke paradoksalt, at den mest værdifulde kinesiske koncern, netbutikken Alibaba, for nylig valgte at rykke i stik modsat retning og lod sig notere på New York Stock Exchange på Wall Street. Det bør man dog ikke se som et udtryk for, at de kinesiske børser ikke er modne til en notering af den kaliber, mener Amy Zhuang.

»Man kan godt sige, at det sender et mærkeligt signal. Men Alibabas plan har altid været at skulle børsnoteres uden for Kinas grænser,« siger hun og tilføjer:

»Det er i harmoni med Alibabas lang­sigtede plan om at udvide forretningen i USA og Europa, så den notering er et led i en proces om at øge kendskabet hos de amerikanske og europæiske forbrugere.«

Flere internationale investorer er i øjeblikket i gang med at opruste i deres kinesiske analyse­afdelinger for at være godt forberedt til et større indtog i Kina. Men det er stadig omgivet af stor mystik, præcis hvornår dørene mellem de to børser bliver åbnet. Først hed det i begyndelsen af oktober, så hed det midten af oktober, og der er stadig ikke sat en dato.

En af forklaringerne går på, at der stadig er en del praktiske forhindringer, eksempelvis omkring hvordan beskatningen på aktie­gevinster skal være. Men på de finansielle markeder bliver der nu også spekuleret i, at det kan være den seneste tids voldsomme uro i Hong Kongs gader, der forhaler processen,« siger Amy Zhuang.

»I dag (mandag, red.) var der rygter om, at starttidspunktet kan blive rykket til senere end midten af oktober. Rygterne siger, at det er pga. tekniske problemer, men det kunne lige så godt skyldes uroen i Hong Kong, som indtil videre har ramt de finansielle markeder,« siger hun.