Kineserne rykker ind blandt verdens rigeste

For bare fire år siden var der ingen kinesere blandt verdens 100 rigeste. I dag er der fem, og de har fart på.

Foto: LUCY NICHOLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ma, Li, Ma, Wang, Zong.

Gates, Slim, Buffet, Kamprad, Zuckerberg.

Du kender med garanti de fem nederste navne bedre end de fem øverste. Og hvis du kender bare ét af navnene, så ved du også, hvad denne artikel handler om: Penge. Masser af penge.

Velhavere som Bill Gates og Warren Buffet er efterhånden veteraner på listen over verdens 100 rigeste, og med undtagelse af den lejlighedsvise introduktion af et tech-vidunder i den ultimative penge-klub, så er det veteranerne, der udgør de bedste stillede på vores klode.

Men på det seneste er der sket et geografisk opbrud blandt multi-milliardærerne. Kinserne har nemlig gjort deres indtog. I 2010 var der ingen kinsere blandt verdens 100 rigeste, men i dag er der fem: Jack Ma, Robin Li, Pony Ma, Wang Jianlin og Zong Qinghou.

Tilsammen råder de over en formue på over 90 millarder dollar. Det viser en gennemgang af nyhedsbureauet Bloomsberg liste over verdens 200 rigeste.

Zong Qinghou var for nogle år siden det mest kendte ansigt blandt de drønrige kinesere. Den 69-årige erhvervsmand har stået i spidsen for Kinas største producent af drikkevarer Hangzhou Wahaha Group, og var i 2010 den rigeste mand i landet. Han var i følge Forbes den 104. rigeste i verden med en formue på syv millarder dollar.

I dag er hans formue på over 11 milliarder, men mere bemærkelsesværdigt er det, at han nu kun er den femterigeste kineser.

For siden 2010 er fire af hans landsmænd rykket ind på listen. Tre af dem har skabt deres formuer på teknologi, mens en fjerde har en klassisk konglomerat.

De fire nyrige kinsere, der har gjort Zong Qinghou følgeskab blandt verdens finansielle elite, er:

Jack Ma: Ifølge Bloomberg er Ma verdens 21. rigeste person. Den 50-årige kineser har skabt sin formue gennem handelsportalen Alibaba, som for nyligt blev sendt på børsen i en rekordstor notering. Han er god for 39 millarder dollar, hvilket på grund af børsnoteringen af Alibaba er 26 milliarder mere end sidste år.

Robin Li: Som søn af to fabriksarbejdere var der ikke meget, der tydede på, at Robin Li skulle blive en af verdens rigeste. Men efter en universitetsuddannelse og grundlæggelsen af søgemaskinen Baidu, der er Kinas mest brugte, står den 45-årige kineser nu med 18 milliarder dollar mellem hænderne.

Pony Ma: Den 43-årige kineser er på en måde Mark Zuckerberg og Jeff Bezos fra henholdsvis Facebook og Amazon i samme person. Han har i hvert fald tjent sin formue gennem internetvirksomheden Tencent, der gør sig i såvel e-handel som sociale netværk. Tencent har en markedsværdi 162 millarder dollar, hvilket har spyttet over 16 millarder dollar i Pony Mas egen velstand.

Wang Jianlin: Den sidste mand på listen og den eneste, der ikke har tjent sine penge på et internet-venture. 60-årige Wang Jianlin er blevet rig på at investere i fast ejendom, og desuden er hans selskab Dalian Wanda Group verdens største operatør af biografer. Han er god for 14 millarder dollar.