Kinesere vil gerne have en bid af Danmark

I denne uge er seks unge kinesiske superstuderende på studie- og virksomhedsbesøg.

Xu Ming (tv) er en af de heldige studerende, der blev udvalgt til en studietur i Danmark. Hans ultimative drøm er at komme til at arbejde for Mærsk. Fold sammen
Læs mere

»Hn bàng«. Sejt, udbryder én af de seks unge kinesiske ingeniørstuderende. De seks kinesere betragter nysgerrigt deres første stoppested i morgensolens grålige skær. Knapt er de ankommet fra Shanghai, før de nu træder ind på DTU og dermed tager hul på deres danske studie- og virksomhedstur.

Skridtene fra de seks superstuderende runger i H.C. Ørsteds betonhaller.

»Her er så fredeligt og tomt i forhold til menneskemylderet på Shanghais universiteter,« siger 22-årige Hu Minfei og ser sig tilfredst omkring på DTU.

Forskning i verdensklasse

Hun er ved at tage en kandidatgrad i energy engineering og overvejer at tage sin ph.d.-grad i Danmark. Hun er - ligesom de andre - blandt de bedste på sit universitet og har vundet en landsdækkende konkurrence i energibesparelse. Hjemme i Kina har de allerede blik for den talentfulde studerende, men hun vil helst til Danmark. Fordi forskningen i alternativ energi i Danmark er i verdensklasse, og hun vil gerne »have en bid af den danske kage«, griner hun. Men Hu Minfei er nervøs for, at hun ikke er kvalificeret og konkurrencedygtig nok til et dansk universitet. Det er jo ikke nok at arbejde hårdt i Danmark. Her skal man også være kritisk, kreativ, innovativ, diskussionslysten, selvstændig, social og indstillet på gruppearbejde,« siger Hu Minfei, mens hun sammen med de andre bliver vist rundt på DTU. Men hun vil gerne tage udfordringen op:

»Jeg vil udvikle mig til et bedre menneske i Danmark«, siger hun begejstret.

Også 22-årige Xu Ming, som er ved at uddanne sig til marineingeniør, tror, at han kan lære meget om design, kreativitet og idéudvikling i Danmark. Men han er skeptisk over for den danske arbejdskultur og industri, som han synes, virker ineffektiv og uproduktiv i forhold til den kinesiske. Alligevel vil Xu Ming gerne arbejde i Danmark. Hans ultimative drøm er at arbejde for Mærsk, og han slår fast, at det er altafgørende, at han får en fod inden for erhvervslivet under sine studier. Det motiverer ham til at ville bosætte sig i Danmark, hvis han allerede som studerende kan blive stillet et udfordrende og seriøst arbejde i udsigt:

»Det er vigtigt at have en eksakt retning og klart mål med sine studier. Jeg studerer for at arbejde på en virksomhed,« siger han med eftertryk.

De seks superstuderende forlader DTU og bliver kørt videre til energi- og miljøteknologivirksomheden Haldor Topsøe. Under frokosten fortæller 22-årige Bao Weining, som studerer solenergi, at han som studerende vil føle sig mere hjemme i Danmark, hvis han kan bruge sine evner i det danske erhvervsliv:

»Jeg vil have praktisk erfaring og bruge mine kompetencer. En virksomhed vil kunne give mig et vigtigt netværk - både fagligt og socialt,« siger han.

HR-chefen på Haldor Topsøe, Jesper Lemmich, understreger, at deres virksomhed er meget interesseret i de udenlandske talenter:

»Vi skal have fat i de dygtige internationale studerende så tidligt som muligt i deres karriere og få dem integreret i vores virksomhed. Så kan vi præge deres uddannelse og gøre den erhvervsrettet,« siger Jesper Lemmich og fortæller, at Haldor Topsøe begyndte at indgå i projektsamarbejder med DTU og deres internationale studerende for to år siden, hvilket har ført til vigtige ansættelser for virksomheden.

Bagefter taler et par af drengene om, at arbejdskulturen virker meget afslappet i Danmark. Men efter dagens indblik i dansk studie- og erhvervsliv konkluderer Bao Weining, at »innovation måske også kan være ret effektivt.« Resten af ugen skal de seks besøge blandt andre A.P. Møller - Mærsk, Novo Nordisk, IT-universitetet og Aalborg Universitet.