Kinesere kaster milliarder i pizzakæde

Nogle gange er det ikke nok med en Margherita med ekstra ost. I en europæisk rekordhandel har den kinesiske kapitalfond Hony Capital købt hele den britiske pizzakæde PizzaExpress for 8,4 mia. kroner.

Kinesere har investeret milliarder i den britiske pizzakæde PizzaExpress. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hony Capital Ltd. har smag for pizza i en sådan grad, at kapitalfonden har investeret hele 900 mio. pund - eller 8,4 mia. kroner - i den britiske restaurantkæde PizzaExpress.

Det er den største restauranthandel i Europa de seneste fem år, og prisen lægger et vist pres på medarbejderne i PizzaExpress. For samme beløb kunne kineserne nemlig have købt hele 110 mio. Margherita-pizzaer hos pizzakæden. Og der skal sendes en hel del pizzaer over disken for at gøre kinesernes kæmpeinvestering til en god forretning.


Hony Capital er dog ikke uvant med britiske restauranter. Kapitalfonden køber således PizzaExpress gennem det London-baserede selskab Cinven Ltd., som ejer Gondola Group Ltd., der igen ejer en række restaurantkæder i England bl.a. Zizzi og Ask Italian. Med sin kæmpeinvestering vil kineserne nu udvide sine aktiviteter både i Storbritannien og Kina. Det skriver The Wall Street Journal.

Pizza-handlen er kun en af en række store deals, hvor kinesiske selskaber overtager udenlandske selskaber i fødevaresektoren for at få adgang til deres brands og teknologi. Kinas statsejede Bright Food Group Co. købte den britiske morgenmadsproducent Weetabix Food Co. i 2012 og australske Manassen Foods i 2011. Samtidig købte Kinas største kødproducent WH Group (tidl. Shuanghui International Holdings Ltd.) sidste år den amerikanske svinegigant Smithfield Foods Inc. for hele 4,7 mia. dollars (25,8 mia. kroner).

De seneste år er PizzaExpress ekspanderet til både Mellemøsten og Kina, og selskabet har flere restauranter i Shanghai, Hong Kong og Beijing.