Kinas yuan kommer i fint selskab

Den Internationale Valutafond (IMF) besluttede mandag, at den kinesiske valuta, yuanen, skal være den femte finger i håndfulden af den finansielle verdens reservevalutaer.

Foto: HOW HWEE YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina bliver nu belønnet for sine økonomiske reformer og nye finansielle åbenhed. Præmien er, at Den Internationale Valutafonds (IMF) har besluttet at optage den kinesiske valuta, yuan eller renminbi, i kurven af verdens hovedvalutaer - eller reservevalutaer - sammen med den amerikanske dollar, euroen, det britiske pund og den japanske yen.

Yuanen bliver optaget i den såkaldte SDR-kurv (Special Drawing rights) og bliver fra oktober 2016 en elitevaluta i det globale finansmarked.

»Optagelsen af renminbien i SDR er en klar indikation på, at reformerne er blevet implementeret og fortsat vil blive implementeret,« siger IMF-chefen Christine Lagarde om det reformarbejde, der nu fører til optagelsen af den kinesiske valuta.

Den kinesiske centralbank opfatter selv optagelsen som et signal om, at det internationale samfund forventer, at Kina skal spille en større rolle i verdensøkonomien.

Økonomer vurderer, at yuanens optagelse i SDR først og fremmest kommer til at gå ud over euroen. Optagelsen af yanen betyder nemlig, at der bliver ændret på de nuværende fire reservevalutaers indbyrdes vægt i kurven.

Dollaren kommer til at stå for 41,7 pct. mod de hidtidige 41,9 pct. af SDR. Den japanske yens andel falder fra 9,4 pct. til 8,33 pct. og britiske pund fra 11,3 pct. til 8,09 pct. Euroens andel bliver reduceres mest, nemlig til 30,93 pct. fra 37,4 pct., så der bliver plads til yuanen med en vægt, der er lidt tungere end pundet og yenen.

 

 

Den Internationale Valutafond (IMF)