Kinas vækst i industriproduktion og detailsag aftager fortsat

Der var fortsat opbremsning i såvel industriproduktionen som i detailsalget i februar. Det viser nye data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing, som blev offentliggjort lørdag.

Der var fortsat opbremsning i såvel industriproduktionen som i detailsalget i februar. Det viser nye data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing, som blev offentliggjort lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kinesiske detailsalg steg 10,2 pct. frem til udgangen af februar på årsbasis, hvilket var skuffende i forhold til analytikernes ventede stigning på 11,0 pct. og januars 10,7 pct.s stigning.

Samtidig faldt stigningstakten i industriproduktion til 5,4 pct. i forhold til samme måned året før fra 6,1 pct. i januar og analytikernes estimerede stigning på 5,6 pct.

De kinesiske investeringer i fabrikker, veje og andre anlægsaktiver i byerne lå til gengæld lidt højere end ventet. Investeringerne i år til og med februar steg 10,2 pct. i forhold til samme periode sidste år. Analytikerne havde ventet en stigning på 9,3 pct.

Dataene understreger de valg, som de politiske beslutningstagere står med. Enten kan de øge de pengepolitiske og finanspolitiske stimuli og dermed øge den i forvejen høje gældssætning, ellers kan de lade industrien geare endnu en tak ned og samtidig reducere overkapaciteten i stål-, cement- og kulsektorer.

- Den samlede vækstprofil er stadig dyster. De seneste data øger det bekymrende billede. Aktiviteten er fortsat svag, mens prisinflationen og ejendomspriserne vender, vurderer økonom Zhou Hao fra Commerzbank i Singapore til Bloomberg News.

I en tale kort før offentliggørelsen noterede den kinesiske centralbankchef Zhou Xiaochuan sin tillid til økonomien ved at sige, at den kinesiske regering vil være i stand til at opfylde sit mål på mindst 6,5 pct. vækst over de næste fem år.

- Overdreven pengepolitiske stimulus er ikke nødvendigt for at nå målet. Hvis der er ikke nogen stor økonomisk eller finansiel uro, vil vi fastholde en passende pengepolitik, sagde Zhou Xiaochuan og gentog tidligere kommentarer om, at en passende pengepolitik inkluderer en let lempelig undertone.