Kinas servicesektor bremser op

Den kinesiske servicesektor voksede i det langsomste tempo i seks måneder i januar.

Foto: KIM KYUNG-HOON. Den kinesiske servicesektor voksede i det langsomste tempo i seks måneder i januar.
Læs mere
Fold sammen

Væksten i nye virksomheder er svækket, hvilket øger forventningerne til, at flere stimulerende foranstaltninger kan komme på banen for at afværge en hårdere opbremsning i verdens næststørste økonomi.

HSBC og Markit Economics' Services Purchasing Managers Index (PMI for servicesektoren) faldt til 51,8 i sidste måned, hvilket er det svageste niveau siden juli 2014, fra decembers 53,4. Indekset holdt sig dog i modsætning til indekset over fremstillingssektoren over 50, der er balancepunktet som adskiller vækst fra faldende aktiviteten på månedsbasis.

Det sammensatte PMI-indeks faldt til 51,0 i januar fra 51,4 i december.

Svækkelsen kan resultere i øgede bekymring over Kinas økonomiske afmatning i 2015.

- Den kinesiske servicesektor fortsatte med at ekspandere i januar om end i et langsommere tempo, mens både input og output inflationen aftager. I betragtning af det fortsatte fald i aktiviteten i fremstillingssektoren, mener vi, at flere lempelser er berettigede for at understøtte væksten i de kommende måneder, lyder det fra cheføkonom Qu Hongbin fra HSBC i en kommentar til dataene ifølge Reuters.

Underindekset for nye forretninger faldt til seks måneders lavpunkt på 52,5 i januar, mens underindekset for beskæftigelsen steg en anelse i takt med at virksomhederne hyrede flere medarbejdere for 17. måned i træk.

Den fortsatte stigning i antallet af nye arbejdspladser kan moderere Beijings politiske svar, da myndighederne har signaleret, at de er villige til at tolerere en langsommere vækst, så længe arbejdsmarkedet forbliver robust.

Weekendens officielle PMI-undersøgelser viste, at væksten i servicesektoren blev afkølet til et etårigt lavpunkt i januar, mens fremstillingssektoren uventet faldt for første gang i næsten to et halvt år.

Kinas økonomiske vækst faldt til 7,4 pct. i 2014 - den svageste i 24 år - fra 7,7 pct. i 2013. Men servicesektoren har klaret sig bedre end fremstillingssektoren og har skabt flere arbejdspladser, selv som den bredere økonomi taber pusten.

Servicesektoren udgjorde 48,2 pct. af økonomien i 2014, en stigning fra 46,9 pct. året før, mens den sekundære sektor, der omfatter fremstilling og byggeri, tegnede sig for 42,6 pct. af økonomien sidste år - et fald fra 43,7 pct.