Kinas rigeste mand har lige erklæret krig mod Disney

På kinesisk jord udspiller der sig i øjeblikket en bemærkelsesværdig kamp mellem to giganter inden for forlystelsesparker på kinesisk jord.

Wang Jianlin er CEO for konsortiet Wanda Group, et multinationalt konglomerat og en af verdens største ejendomsselskaber. Men Wanda Group beskæftiger sig også med at opføre forlystelsesparker, og her kæmper man i øjeblikket en indædt kamp mod mægtige Disney fra USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan være god grund til at spidse ørerne en ekstra gang, når en 61-årig forretningsmand med en formue i omegnen af 230 milliarder tager ordet. Og der kan vel nok være endnu bedre grund til at lytte opmærksomt, hvis samme person slet og ret erklærer krig.

Wang Jianlin er CEO for konsortiet Wanda Group, et multinationalt konglomerat og en af verdens største ejendomsselskaber. Men Wanda Group beskæftiger sig også med at opføre forlystelsesparker, og her kæmper man i øjeblikket en indædt kamp mod mægtige Disney fra USA.

Årsagen er, at Disney tilbage i juni åbnede en temapark i Shanghai, hvormed den amerikanske underholdningsgigant for første gang entrerede på kinesisk jord. Men dermed bevægede man sig ind på Wanda-land, og Wang Jianlin er tilsyneladende ikke typen, der holder sig til de traditionelle, diplomatiske vendinger, når ny konkurrence byder sig til.

»En enkelt tiger kan ikke hamle op med et kobbel ulve,« sagde han tilbage i maj på kinesisk TV med henvisning til, at Disney foreløbig har én enkelt forlystelsespark, mens Wanda Group selv planlægger at åbne 18-20 stykker fordelt over hele landet. Få dage efter Disney slog dørene op til sin park i Shanghai, åbnede Wanda Group en ny park i storbyen Nanchang til en samlet værdi af cirka 21 milliarder danske kroner.

Han mente samtidig, at Disney havde fejllæst det kinesiske marked og gjorde grin med det faktum, at den amerikanske underholdningsgigant har opført en udendørs park i en by med regnvåde somre og kolde vintre.

Og i nok et interview - der blev transmitteret for få dage siden - skærpede Wang Jianlin tonen ved at åbenbare en ambition om at gøre Disneys temaparker over hele verden »urentabel i løbet af to årtier«, skriver netmediet Quartz.

Måden, det skal ske på, er ved at bygge så mange nye forlystelsesparker, at gæsterne bliver suget ud fra Disneys park.

»Hvis Disney vil forsøge at vinde en hånd, vil vi afskære dem fra det ved at bygge flere forlystelsesparker,« siger Wang Jianlin med en reference til det populære kinesiske spil, mahjong.

Disney har hidtil afstået fra at kommentere provokationerne fra Wanda Group og Wang Jianlin.

Et kæmpemarked

Provokationerne står dog sandsynligvis på ryggen af en reel ængstelse for konkurrencen. Jennifer So, turismeanalytiker baseret i Hong Kong, siger til finansmediet Bloomberg, at Disneys ankomst er en reel trussel.

»Wanda er for alvor truet af Disney. Wanda har endnu ikke bevist, at de evner at køre en forlystelsespark, og de skal have fundet det rigtige ledelsesteam,« vurderede Jennifer So tilbage i maj.

Og det er ikke småpenge, der er på spil. Den kinesiske turistindustri menes samlet at omsætte for svimlende 4 billioner (altså 4.000 milliarder) hvert år. Og i takt med den kinesiske middelklasse vokser, ventes det, at det tal i 2020 være fordoblet.

Kampen har allerede haft en juridisk slagside, da Disney har varslet et søgsmål, da man mener, at Wanda Group har kopieret flere af Disneys figurer i deres parker i Kina.

Derudover synes den også at rumme en kulturel konflikt. Wang Jianling lægger i flere interviews ikke skjul på sin foragt for »udlændinge«, der vil bestemme i Kina, og han udpensler det som sit ultimative mål at »gøre op med en verden, hvor udlændinge dikterer reglerne«. Han kritiserer også sine egne landsmænd for at være »besat af udenlandske ting og følgagtige over for udlændinge«.

Selvom konflikten i øjeblikket blot udspiller sig på kinesisk jord, kan det meget snart ændre sig. I hvert fald barsler Wanda Group med planer om at opføre en forlystelsespark i Paris, hvor der som bekendt allerede er et Disneyland.