Kinas præsident sender advarsel til Trump fra Davos

Donald Trump vil udløse en krig, som ingen vinder, hvis han bygger mure for at beskytte amerikanske arbejdspladser, lød det fra den kinesiske præsident, Xi Jinping, i Davos.

Kinas præsident Xi Jinping ved World Economic Forum (WEF) i Davos, Schweiz. Fold sammen
Læs mere
Foto: GIAN EHRENZELLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ingen kommer ud af en handelskrig som vinder«.

Så klare var ordene, da den kinesiske præsident, Xi Jinping, tirsdag talte ved åbningen af årsmødet i World Economic Forum i Davos i Schweiz. Præsidenten sammenlignede protektionisme med at lukke sig inde i et mørkt rum for at søge beskyttelse. Måske ville det holde regnen ude, men det ville samtidig tømme rummet for luft og lys.

Xi Jinping nævnte ikke Donald Trump ved navn. Men der var ingen tvivl om, hvem ordene var beregnet på. Den rekordstore kinesiske delegation ved WEF-mødet er kommet til Europa for at advare USA’s kommende præsident mod ethvert forsøg på at rulle globaliseringen tilbage, begynde at bygge toldmure og i yderste konsekvens udløse handelskrige, der vil kunne underminere den globale økonomi.

Frygten for handelsopgør deles af mange af deltagerne i årsmødet, og det var sigende, at den kinesiske præsidents tale var et så massivt tilløbsstykke, at dørene til kongressalen måtte lukkes, fordi så mange ville ind. I al hast måtte der organiseres direkte tv-sending til flere andre møderum i det enorme kongrescenter, som udgør de fysiske rammer for WEF-årsmødet.

Alverdens beslutningstagere fra erhvervsliv og international politik stod simpelthen i kø for at høre budskabet fra Kina. Hvilket både symbolsk og reelt kan ses som et vidnesbyrd om Kinas betydning og Asiens vej mod stadig større økonomisk og politisk styrke i verden. Dog er det vigtigt at have den tilføjelse med, at mens de fleste i Vesten ser Kinas stigende magt som en ”ny” situation, opfatter kineserne selv udviklingen som en tilbagevenden til den position, som tidligere i historien var naturlig for Riget i Midten.

For mange i salene var der en vis ironi, at det var præsidenten fra et på papiret kommunistisk land – og ikke den kommende præsident i USA – som holdt forsvarstale for globalisering, frihandel, grøn omstilling og internationalt samarbejde.

Det blev noteret, at mens den britiske premierminister Theresa May fra London fortalte omverdenen om Storbritanniens farvel til EU, og Donald Trump er på vej ind i Det Hvide Hus med løfter om at ville beskytte amerikanske arbejdspladser, signalerede den kinesiske præsident vilje til samarbejde og åbenhed.

Ifølge den kinesiske præsident er det ikke den økonomiske globalisering, som har skabt de problemer, som verden står overfor. Han fastslog, at flygtningestrømmene fra Mellemøsten ikke skyldes globalisering, men derimod krige og kriser med udspring i regionale konflikter. Han påpegede, at den dybe økonomiske krise, som blev udløst 2008, heller ikke skyldtes globalisering.

Men derimod overdreven jagt på profit og mangelfuld regulering af finanssektoren. Han fremhævede, at globaliseringen har skabt økonomiske af fremskridt, men at den selvfølgelig ikke var fuldkommen.

»Intet I verden er perfekt. Det er sandt, at globaliseringen også har skabt problemer. Men det retfærdiggør ikke, at man helt afskriver den økonomiske globalisering,« sagde han.

Han opfordrede til at sikre en mere inkluderende global økonomi og arbejde mod en mere fair fordeling af velstanden. Han pegede også på, at det er vigtigt, at den fjerde industrielle revolution bliver gennemført på en måde, så nye arbejdspladser kan erstatte de job, der forsvinder, og så flere mennesker får digitale kompetencer til at være med.

Det var budskaber, som gik rent ind i Davos. Men skal man være kritisk, kan man indvende, at budskaberne unægtelig er lettere at fremføre fra en talerstol end at gennemføre i virkeligheden.

Ser vi på Kina, har landet gennemlevet en imponerende økonomisk udvikling, som i løbet af relativt få årtier har gjort landet til klodens næststørste økonomiske magt og har løftet hundreder af millioner af kinesere ud af fattigdom. Men Kina præges også af ekstrem ulighed. Mellem land og by.

Mellem en veluddannet elite og millioner af kinesere i produktionen. Her frygter mange at miste deres job, mens Kina skifter fra at være verdens fabrikshal til at være en nation, som i stigende grad satser på at skabe værdi på ryggen af uddannelse, forskning og innovation.

På samme måde vil langt fra alle vestlige virksomhedsledere skrive under på, at Kina er et åbent land for business, for kineserne kender også til at beskytte nationale industrier. Derudover var det kendetegnende for præsidentens optræden, at han ikke forholdt sig til de stigende spændinger i det sydkinesiske hav, hvor Kina er i gang med at bygge militære anlæg på kunstige øer for at udbygge sin indflydelsessfære. De færreste ser det som udtryk for et ønske om mere internationalt samarbejde.

Samlet illustrerede Xi Jinpings tale imidlertid en umisforståelig pointe: Kina står til at få endnu større indflydelse på et tidspunkt, hvor USA og Europa kæmper for at håndtere egne udfordringer.