Kinas økonomi er fanget i lavt gear

Den kinesiske økonomi fortsat sidder fast i "et lavt gear" i indeværende kvartal, med et problemramt detailsalg og boligmarked som opvejer forbedringerne i produktionen og på transportområdet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af en ny privat undersøgelse foretaget af China Beige Book International.

Væksten i investeringerne aftog yderligere, mens låneomkostningerne steg og andelen af ​​virksomheder, der ansøger om og får banklån forblev på et endog meget lavt niveau ifølge rapporten, som offentliggøres kvartalsvis.

I modsætning hertil steg beskæftigelsen og virksomhedernes avancer blev forbedret, hvilket tyder på, at chancen for omfattende regerings-bestræbelser på at øge væksten er meget lille.

- Fraværet af forværrede vilkår for de fleste virksomheder, både i form af beskæftigelse og marginer, forklarer en stor del af Beijings modvilje mod at indføre mere storstilet stimulus, lyder det fra China Beige Book Internationals topchef, Leland Miller.

Storbanker som Royal Bank of Scotland og Barclays har for nylig nedjusteret skønnet for den økonomiske vækst i Kina efter den svageste industriproduktion i august siden den globale finanskrise satte ind, og en 40 pct.s nedgang i nye udlån og kreditter.

Premierminister Li Keqiang gentog tidligere i denne måned, at regeringen i Beijing vil holde sig til målrettede lempelser frem for pengepolitiske stimuli til at øge væksten.

Og i weekenden noterede den kinesiske finansminister Lou Jiwei at Kina står over for et nedadgående pres på økonomien. Samtidig indikerede han, at der ikke vil blive iværksat større tiltag som svar på individuelle økonomiske indikatorer.

/ritzau/FINANS