Kinas milliarder går til varmesystemer og vin

Varmesystemer og kirsebærvin er nogle af de produkter, kineserne vil investere i under præsident Hu Jintaos besøg i Danmark - giganten i øst modtages med både forventning og skepsis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en landtange i en af Danmarks sydligste egne går en glad vinbonde rundt. Han er så glad, at han er ved at blive rundtosset af det. Godsejeren Harald Krabbe er partner i Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland, og som én blandt en række danske virksomheder kan de se frem til at underskrive en stor ordre under det nært forestående statsbesøg fra Kina.

»Vi er næsten helt forvirrede over, hvor heldige vi har været. Det ville under normale omstændigheder tage mange år at opbygge kontakter i Kina, så vi var i stand til at afsætte kirsebærvin i den her størrelsesorden. Men nu ser det ud til at lykkes på rekordtid,« siger Harald Krabbe.

I forbindelse med at præsident Hu Jintao i næste uge gæster Danmark som det første kinesiske statsoverhoved nogensinde, vil Frederiksdal Kirsebærvin underskrive en aftale om salg af 20.000 flasker vin til det kinesiske marked. Dansk kirsebærvin til en samlet værdi af 1,5 millioner kroner - og cirka en tredjedel af godsets årlige produktion.

Dermed er vinproducenten på Lolland en del af en hel underskov af små og mellemstore danske virksomheder med stigende eksport til Fjernøsten.

Kontrakter for milliarder

Store danske virksomheder som Novozymes og Danfoss vil også markere statsbesøget ved at sætte kruseduller på kontrakter. For Danfoss’ vedkommende lyder ordren på et avanceret varmesystem til en værdi af 374 mio. kroner, og samlet vil der ifølge handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) blive underskrevet kontrakter med danske virksomheder for »adskillige milliarder«.

»Energieffektive løsninger, rent drikkevand og velfærdsteknologi er bare nogle af de områder, hvor danske virksomheder kan gøre en forskel i Kina. Jeg forventer helt klart, at vi vil lukke en række eksportaftaler til Kina,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hos energiselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, hilser man også kontrakter som millionordren til Danfoss velkommen. Men adm. direktør Lars Aagaard understreger samtidig, at handelspartnere mod øst hurtigt kan blive konkurrenter.

»Kineserne kommer ikke kun for at købe. De bliver selv storproducenter af energiløsninger. Og når kinesiske vindmølleproducenter skaber en lille afdeling her i Danmark, så er det min fornemmelse, at det handler lige så meget om at tappe viden som om at producere her i landet,« siger Lars Aagaard.

Han opfordrer i den forbindelse de danske politikere til at overveje, om Danmark gør nok for at få vækst ud af den grønne satsning.

Verden bliver mindre

Kirsebærvinen fra Lolland har sin helt egen historie, og det er netop årsagen til, at den efter en udstilling i Shanghai har slået igennem på det kinesiske marked. Sådan lyder forklaringen fra godsejer Harald Krabbe, inden han fortæller, at Frederiksdal Kirsebærvin producerer vin efter samme metoder som en fransk vinbonde, mens traditionel kirsebærvin nærmere er likør.

Netop den forskel gør, at godsejeren ser en lys fremtid mod øst.

»Jeg synes lige pludselig, at verden er blevet meget lille. Og jeg synes, det er fantastisk, hvordan kulturer flettes sammen på ekstremt kort tid,« siger Harald Krabbe.

I næste uge bliver trådene bundet endnu tættere sammen, når vinbonden fra Lolland underskriver den eftertragtede kontrakt på salg af kirsebærvin i nærvær af både danske og kinesiske ministre.