Kinas industrisektoren har største fald i tre år

Negativt syn på fremtiden præger det kinesiske erhvervsliv, hvor PMI-data peger på det største fald i aktiviteten i tre år.

Foto: Medarbejder i Beijing Benz Automotive Co. i Kina, 31. august 2015. Såvel den kinesiske fremstillingssektor som serviceindustrien viser nedadgående aktivitet i august, og mens der for fremstillingssektoren er tale om direkte faldende aktivitet, er væksten i serviceindustrien nu lavere end i juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Såvel den kinesiske fremstillingssektor som serviceindustrien viser nedadgående aktivitet i august, og mens der for fremstillingssektoren er tale om direkte faldende aktivitet, er væksten i serviceindustrien nu lavere end i juli.

Det fremgår af de officielle PMI-data fra de kinesiske myndigheder, som blev offentliggjort tirsdag morgen. Til gengæld opjusteres de private PMI-data for industrien.

Den officielle PMI-aflæsning for fremstillingssektoren viser som ventet et fald til 49,7 i august fra julis 50,0. Det er det laveste niveau i tre år.

Samtidig viser PMI-aflæsningen for servicesektoren et fald til 53,4 i august fra 53,9 i juli i den officielle opgørelse.

- Både den indenlandske og den udenlandske efterspørgsel er svag. Markedsstemningen er dårlig, og det er for tidligt at sige, om den kinesiske økonomi er bundet ud, siger økonom Tommy Xie fra Oversea-Chinese Banking Corp i Singapore til Bloomberg News.

Den endelige opgørelse af PMI for fremstillingssektoren i Kina fra Caixin Media og Markit Economics giver en smule positivt nyt. Den endelige aflæsning viser en stigning til 47,3 i august i forhold til den præliminære opgørelse, der viste 47,1.

Det er dog fortsat et fald i forhold til måneden før, hvor indekset viste 47,8.

- Kina er midt i et "dobbelt-dip" og en "ujævn opbremsning". De pengepolitiske lempelser, der blev indført i marts, hjalp til med at genoplive væksten i maj og især i juni. Men væksten er bremset på ny i juli og august, hvilket har givet både markedet og myndighederne noget at tænke over, lyder det fra Goldman Sachs Group i et notat ifølge Bloomberg News.

Den kinesiske regering genoptog interventionen i aktiemarkedet i sidste uge for at standse de gentagne kraftige kursfald. Det er en del af den bredere indsats, som implementeres for at sikre, at intet vil overskygge denne uges vigtige parade, som markerer afslutningen af Anden Verdenskrig.

De kinesiske finansielle markeder er lukket torsdag og fredag for at fejre begivenheden.

Som en del af forberedelserne til paraden har fabrikker i Beijing-området fået besked på at lukke for at sikre en blå himmel til arrangementet.

Fabrikslukningerne har sammen med eksplosionen i den nærliggende havnby Tianjin i sidste måned reduceret produktion og eksport.