Kinas centralbank sender aktiemarked i rødt

Trods lavere vækstrater og faldende produktion viser Kinas centralbank ingen tegn på at iværksætte en ny stimulus pakke. Aktieindekset Shanghai Composite er på det laveste niveau i over fire år.

Aktieindekset Shanghai Composite fortsatte faldet tirsdag. Foto: Wu Hong/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Det har været en historisk dårlig uge på det kinesiske aktiemarked. Tirsdag fortsatte de kinesiske værdipapirer den negative spiral til et niveau, der ikke er set lavere i over fire år.

Det skete efter en periode, hvor aktierne i flere måneder har været i frit fald. På børsen i Shanghai er det førende aktieindeks faldet med 19 procent siden starten af februar.

Sidste uge viste nye tal fra Kinas fabrikker, at produktionen i juni er den laveste i ni måneder, men hovedårsagen til reaktionen fra aktiemarkedet skal findes i en ny, hård linje lagt af Folkets Bank – den kinesiske centralbank. Banken er begyndt at holde igen med at poste penge ind i det kinesiske finansielle system, så bankerne en overgang måtte betale op mod 25 procent i rente for at låne penge. Siden er situationen blevet forbedret, men budskabet fra den kinesiske centralbank synes at være, at der er nok penge i omløb, de er bare ikke fordelt rigtigt. Den nye politik er blandt andet rettet mod såkaldte »skyggelån«. Begrebet omhandler, hvordan banker, private investorer og landets statsejede selskaber omlægger lån og sælger dem videre til investorer. En del af problematikken skyldes, at Kinas statsejede virksomheder i årevis har haft nem adgang til billige lån. Og i takt med at landets økonomi er gået ned i tempo, er flere og flere af de statsejede selskaber faldet for fristelsen til selv at udlåne penge i stedet for at investere dem. Kreditvurderingsinstituttet S&P vurderer, at værdien af »skyggelån« i den kinesiske økonomi udgør over 40 procent af BNP. Derfor har centralbanken valgt ikke at komme de tørlagte banker til undsætning. Likviditeten på de finansielle markeder er »tilstrækkelig«, lød det i en meddelelse fra centralbanken i weekenden. Det var samtidig en afvisning af spekulationer om, hvorvidt den kinesiske regering agter at lancere en ny stimuluspakke for at kickstarte økonomien.

Afgørende møde i centralkomiteen

Aktiemarkedet tumlede endnu en gang i rødt efter meldingen. Særligt aktier med tilknytning til finanssektoren blev ramt. Den seneste tids urolighed omkring fremtiden for Kinas finansielle markeder kommer få måneder før et afgørende møde i kommunistpartiets centralkomité. Her forventes det, at Kinas nye ledelse under præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang vil præsentere planerne for en række økonomiske reformer, der meget vel kan inkludere den finansielle sektor.

»Generelt har samtalerne afspejlet en erkendelse af, at der er nogle ting, man bliver nødt til at lave om i Kina, hvis man vil videre. De oplever et behov for at liberalisere den måde, de statsejede virksomheder fungerer på,« siger finansminister Bjarne Corydon, efter han mandag mødtes med Kinas finansminister, Lou Jiwei, og ledelsen i den kinesiske centralbank.