Kinas arbejdsstyrke skrumper hurtigere end ventet

I 2050 vil antallet af kinesere i den arbejdsdygtige alder være minimeret med 23 procent svarende til et fald på 211 millioner. Kinas demografiske udfordring får betydning for alt fra pensionister til udenlandske firmaer i landet.

Alene sidste år faldt antallet af kinesere i den arbejdsduelige alder med 4,87 millioner. Her en bygningsarbejder i Chongqing. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Længere tid på arbejdsmarkedet og en højere grad af produktivitet. Det lyder som noget fra hjemlige himmelstrøg, men er et voksende krav til indbyggerne i verdens folkerigeste nation.

Kina kæmper for at blive rigt, før det bliver gammelt, og der er færre på arbejdsmarkedet til at trække læsset. Den kinesiske arbejdsstyrke begyndte allerede i 2011 at skrumpe, men nu viser nye tal fra Kinas regering, at faldet i antallet af borgere i den arbejdsdygtige alder bliver endnu mere markant end før antaget.

I 2050 forventes antallet af kinesere i alderen 16 til 59 år at være på omkring 700 millioner mod 911 millioner i dag. Det er et fald på 23 procent og væsentligt større, end hvad de fleste estimater tidligere lød på. Alene sidste år var faldet på 4,87 millioner, hvilket var det største til dato.

Udviklingen kommer til at gå stærkest efter 2030, men den kan allerede nu aflæses på en række parametre. Bl.a. i form af stigende lønninger. Tiden hvor Kina var garant for uanede mængder af billig arbejdskraft ser derfor ud til at lakke mod enden. Der skal ganske enkelt mere til for at tiltrække de nødvendige arbejdere, der før strømmede til Kinas enorme industrizoner i de mest udviklede provinser langs kysten.

For første gang i 30 år faldt antallet af migrantarbejdere sidste år. Over fem millioner færre valgte i 2015 at flytte fra land til by for at finde arbejde.

Ser man på, hvordan Kina i årtier har formået at opretholde tårnhøje vækstrater, er der to ting, der har haft særlig stor betydning. Den ene er en konstant voksende produktivitet, mens den anden er billig og rigelig arbejdskraft.

»Det betyder, at cirka halvdelen af kilden til Kinas økonomiske vækst vil forsvinde,« udtalte partner i McKinsey Global Institute, Michael Chui, tidligere på måneden til erhvervsmediet Fortune. Løsningen, forklarede han i samme omgang, var mere innovation og fortsat forbedring af produktiviteten.

Det er mange kinesiske og udenlandske virksomheder i Kina allerede i fuld gang med. For selv om det for nogle kan betale sig at flytte produktionen til andre lande i Asien, hvor arbejdskraften i dag er billigere, vælger mange virksomheder at blive i Kina for fortsat at være tæt på det vigtige kinesiske marked.

Flere robotter på vej

Ofte er løsningen på de stigende lønninger en højere grad af automatisering. Når den yngre generation af kinesere takker nej, må maskinerne tage over. Kina er allerede det største marked for salg af robotteknologi – og den udvikling kommer til at fortsætte. Den internationale brancheforening for industri­robotter vurderer, at Kina i 2018 vil købe flere robotter om året end Japan, Sydkorea, Tyskland og USA tilsammen.

Den kinesiske regering gør sit for at fremme, hvad præsident Xi Jinping har udråbt til en industriel robotrevolution. Men landets politiske ledelse er fuldt ud klar over, at robotter ikke er nok.

Det bliver også nødvendigt for kineserne at arbejde længere. Sidste uge understregede regeringen endnu en gang, at ny lovgivning på området snart vil blive indført. Sandsynligvis bliver pensionsalderen i de fleste tilfælde hævet fra 55 til 60 år for kvinder og fra 60 til 65 år for mænd. Det sker bl.a. for at mindske de enorme pensionsudbetalinger, den kinesiske stat kan se frem til at skulle budgettere med.

Ifølge FN vil antallet af kinesere over 65 år stige med 85 procent fra 131 millioner i dag til 243 millioner i 2030. Ændringerne i pensionsalderen vil blive udrullet løbende med start fra næste år.

Fra et- til tobarnspolitik

I den anden ende af alderspyramiden er regeringen begyndt at lempe på Kinas kontroversielle tradition for at begrænse befolkningsvæksten. I stedet for en etbarnspolitik har Kina nu en tobarnspolitik, hvor hvert par må få to børn. Ændringen blev foretaget sidste efterår og betyder, at omkring 100 millioner kinesiske par får mulighed for at få barn nummer to.

Spørgsmålet er dog, hvor stor en effekt det kommer til at have. Særligt i byerne skyldes den lave fødselsrate først og fremmest, at mange kinesere har svært ved at finde økonomisk råderum til at udvide familien med et ekstra medlem.