Kina: Yderligere skridt til at understøtte væksten undervejs

De kinesiske myndigheder signalerer, at der bliver taget yderligere skridt til at understøtte væksten. Blandt andet en gradvis udvidelse af det finanspolitiske underskud og stimulerende foranstaltninger for boligmarkedet skal modvirke yderligere økonomisk afmatning.

Den kinesiske regerings målsætning bliver typisk fastsat på arbejdskonferencen, men ikke offentliggjort. Men præsident Xi Jinping har tidligere indikeret, at Kina skal opfylde en minimum årlig gennemsnitsvækst på 6,5 pct. frem til og med 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengepolitikken skal være mere "fleksibel" og finanspolitikken mere "insisterende", lyder det fra Beijing, der vil skabe "passende monetære betingelser for strukturreformer" ifølge et notat offentliggjort i forbindelse med afslutningen af den kinesiske regerings årlige centrale økonomiske arbejdskonference. Det skriver det officielle nyhedsbureau Xinhua News Agency sent mandag.

Mens de politiske topfolk nikkede bifaldende til strukturreformer og en opstramning af Kinas stigende afhængighed af kredit, afspejler den makroøkonomiske erklæring en vis bekymring over at lade den økonomiske ekspansion aftage for meget.

- Selv om den overordnede cykliske pengepolitik er indstillet til at være stabil, er bemærkningerne om de skattemæssige, monetære og andre forhold holdt i en beskeden blød tone. Den mere positive tone om den cykliske politik fra konferencen gør os lidt mere komfortable med vores prognose om en moderat vækstopbremsning i 2016, lyder det fra cheføkonom Song Yu fra Goldman Sachs ifølge Bloomberg News.

Den kinesiske regerings målsætning bliver typisk fastsat på arbejdskonferencen, men ikke offentliggjort. Men præsident Xi Jinping har tidligere indikeret, at Kina skal opfylde en minimum årlig gennemsnitsvækst på 6,5 pct. frem til og med 2020.

- Myndighederne har en udfordring med at genoprette troværdigheden, og derfor vil vi se en samordnet lempelsesindsats for at forsøge at vende økonomien rundt, i det mindste på kort sigt, vurderer Asien-økonom Mark Williams fra Capital Economy i London.

- Det står klart, at politikken i en bred forstand stadig lempes, og det er rimeligt at forvente løsere finans- og pengepolitik næste år, lyder det.

De finanspolitiske tiltag kan være hjælp til tilflyttere til at købe boliger i byområder og opmuntring til billiggørelse af boliger, som kan reducere det nuværende overskud af usolgte ejendomme. Det skal ifølge Xinhua ske gennem "konsolidering af ejendomsudviklere" og "opmuntring til at ændre markedsføringsstrategier" samt fjernelse af "forældede restriktioner på ejendomsejerskab".

Hvad angår de monetære foranstaltninger har centralbanken kortlagt tiltag som muligheden for - og de mulige konsekvenser af - at fjerne bankens benchmark for indskuds- og udlånssatser.

Samtidig har topfolk i det kommunistiske parti bekræftet, at de vil optrappe reformer på udbudssiden som håndtering af overkapacitet. Det blev allerede diskuterede blandt de politiske topfolk under udarbejdelsen af den nye økonomiske femårsplan i oktober.

En reduktion af virksomhedernes omkostninger vil være "en hovedopgave" næste år, og regeringen bør strømline administrative procedurer, nedsætte skatter og afgifter, og reducere de sociale sikringsbidrag for at reducere omkostningerne, ifølge Xinhua.

Samtidig peges der på, at de finansielle tilsynsmyndigheder bør reducere finansieringsomkostningerne for virksomhederne og hjælpe til at "normalisere renten" til gavn for økonomien. Samtidig bør der overvejes en lavere værditilvækstsafgift på fremstilling.

Argumentationen for yderligere stimulus er blevet styrket gennem en tiltagende kapitaludstrømning efter den kinesiske devaluering i august, de noget svagere end ventede økonomiske data og eftervirkningerne af aktieuroen, der startede i juni.

De seneste inflationstal for november viste, at der er plads til en løsere pengepolitik, med en stigning i forbrugerpriserne på blot halvdelen af regeringens mål, mens producentpriserne faldt for 45'ende måned i træk.

Den seneste runde af økonomiske data har dog vist tegn på, at økonomien er ved at stabilisere sig efter flere runder af penge- og finanspolitiske stimuli.