Kina: Voldsom stigning i eksporten i januar

Den kinesiske eksport steg kraftigt i januar, hvilket tyder på, at den globale efterspørgsel er ved at komme op i gear. Det fremgår af nye data fra de kinesiske myndigheder fredag morgen.

Foto: STR. Kinesiske arbejdere.
Læs mere
Fold sammen

Eksporten steg med 15,9 pct. i januar målt i yuan, og øgede 7,9 pct. målt i dollar.

Ifølge Bloomberg News havde økonomer ventet en stigning på 5,2 pct. i yuan og på 3,2 pct. i dollar.

»Det er relateret til det globale opsving og væksten i USA, Europa og også de nye økonomier. Eksportudsigterne for Kina er gode, bortset fra den potentielle risiko for en kinesisk-amerikansk handelskrig,« siger cheføkonom Shen Jianguang fra Mizuho Securities Asia i Hongkong til Bloomberg News.

I december steg den kinesiske eksport med 0,6 pct. i yuan, men faldt med 6,1 pct. målt i dollar.

Importen steg samtidig i januar med 25,2 pct. i yuan, hvilket var langt mere end de ventede 15,2 pct. Målt i dollar steg importen med 16,7 pct. mod en ventet stigning på 10,0 pct.

»Importen er stærk, hvilket er forståeligt, da den kinesiske regerings stimulus har øget den indenlandske efterspørgsel,« noterer Shen Jianguang.

Det kinesiske handelsoverskud steg til 355 mia. yuan i januar fra 275 mia. yuan i december. Overskuddet var knap 50 mia. yuan større end ventet blandt økonomerne.

I dollar var overskuddet på 51 mia. dollar i januar mod 41 mia. dollar i december. Der var ventet et overskud på 49 mia. dollar i december.