Kina vil skabe 10 millioner job om året

Kina har et mål om at skabe 10 millioner job om året, og det kræver en årlig vækst på 7,2 procent. Sådan lød budskabet fra landets premierminister Li Keqiang i går. Et usædvanligt præcist bud, vurderer Nordea-strateg.

Foto: JASON LEE / POOL. Li Keqiang melder ud, at Kina sigter mod en årlig vækst på mindst 7,2 procent og vil skabe 10 millioner job om året.
Læs mere
Fold sammen

Kinesiske ledere har traditionelt ikke ligefrem været verdensberømte for deres åbenhed. Men måske er der nye tider på vej.

Landets premierminister Li Keqiang - der trådte til i marts i år - var mandag meget klar i mælet i en tale forud for et tredages topmøde i det kommunistiske parti i weekenden.

Her vurderede Li Keqiang, at der er brug for en årlig BNP-vækst på mindst 7,2 procent for at nå målet om at skabe 10 millioner job om året, som ifølge den kinesiske regering er niveauet for et stabilt arbejdsmarked i det store land mod øst. 

Nordea: Usædvanlig klar melding

Og den melding er bemærkelsesværdig, siger Nordeas seniorstrateg,Henrik Drusebjerg.

»Budskabet er som sådan ikke nyt. Men det er relativt usædvanligt at de melder så præcist ud og vil fortælle om antallet af job, der skal til for at holde arbejdsløsheden konstant. Det har de ikke gjort før. Det vidner også om, at de er forholdsvis sikre på, hvor væksten lander i år,« siger han.

I sin tale mandag understregede premierminister Li Keqiang også endnu engang, at landets vækst ikke kan holde sig oppe på de omkring 10 procent årligt, som har været niveauet de sidste tre årtier.

Nu skal økonomien i højere grad drives af privat efterspørgsel og ikke kun stimuleres ved at printe flere sedler i landets centralbank og øge det offentlige underskud.

»Den form for kortsigtet stimuleringspolitik er svær at fastholde,« sagde Li Keqiang ifølge cnn.com i talen og henviste til flere europæiske lande, der er tynget af voldsomme gældsproblemer.

Spænding om konference

Der deltager omkring 200 medlemmer af den kinesiske centralkomité på konferencen i weekenden. Og det er traditionelt på de møder, at de nye retningslinjer for økonomien bliver udstukket.

»Derfor er der utrolig stor spænding op den konference, de nu tager fat på. Både Li Keqiang og præsidenten Xi Jinping har nærmest lagt op til at reformere hele økonomien. Det er eksempelvis mere privatisering og mindre kontrol. Der er virkelig mange ting på dagsordenen,« siger Henrik Drusebjerg til Berlingske Business.

Premierministeren fastholdt i sin tale også målet for 2013 om en vækst på 7,5 procent, hvilket ifølge Nordea harmonerer fint med de seneste aktivitetstal for kinesisk økonomi.