Kina vil indføre 4,5 dages arbejdsuge

En kortere arbejdsuge - eller længere weekender. Det er et af de utraditionelle midler flere regioner i Kina vil tage i brug for at sætte gang i den store slumrende økonomi.

Kinesiske turister i Chongqing Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA DAILY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske storby Chongqing med 30 millioner indbyggere vil til næste sommer indføre en officiel to og en halv dages weekend. Formålet er at give det arbejdende folk mere fritid i håb om, at de så vil bruge noget af den på at bruge flere penge på blandt andet den indenlandske turistindustri, som er langt større end den udenlandske.

Det skriver nyhedssitet Quartz.

Planen, der er fostret af det nationale statsråd, om at gå tidligere hjem om fredagen skulle ikke komme til at koste noget, for arbejdere på 40 timers kontrakter skal stadivæk arbejde 40 timer om ugen alt i alt. Det er så op til den enkelte virksomhed at udmønte ordningen.

Udover Chongqing, hvor Carlsberg er storaktionær i et stort bryggeri, overvejer Hebei og Jiangxi-provinserne med tilsammen 115 millioner indbyggere at indføre kortere arbejdsuge for at stimulere økonomien.

Kineserne er ellers ikke forvænt med megen fritid. Ifølge BBC har man kun fem dages ferie omåret - udover de officielle fridage - hvis man har arbejdet i mindre end ti år. Antallet af feriedage stiger så, jo længere man har arbejdet, så man efter 20 års slid har ret til 15 dages ferie om året.