Kina trækker vejret

Den kinesiske premierminister lover at bremse landets hastige vækst og hjælpe de utallige millioner, der ikke kom med på vækstvognen.

Læs mere
Fold sammen
I en bemærkelsesværdig åbningstale til den Nationale Folkekongres lovede premierminister Wen Jiabao at bremse landets vilde vækst og bruge flere ressourcer på at hjælpe de hundreder af millioner fattige bønder og arbejdere, der aldrig fik del i det sidste årtis utrolige økonomiske boom.

»Indtægterne i landområderne er vokset for langsomt, og udviklingen i landets forskellige regioner er ikke balanceret,« sagde Wen til Folkekongressen, der under et ti-dages møde hvert år godkender alle Kommunistpartiets ideer.

Nu ligner kinesernes definition af lav vækst jo ikke den, man bruger på disse breddegrader. Wen sagde, at væksten næste år skulle sænkes til syv procent fra sidste års hvidglødende 9,1 procent.

Det vil blandt andet ske gennem færre offentlige lån og investeringer, hvilket skal afhjælpe den »overflødige aktivitet i nogle regioner og industrier.«

Land og by
Samtidig lancerede Wen en omfattende plan for at hjælpe de 800 mio. mennesker i landområderne, som landets raketagtige udvikling er fløjet henover.

Blandt andet skal investeringerne i landbrugssektoren øges med 20 procent for at gøre noget ved det velstandsgab mellem land og by - rige og fattige - der i dag er blandt de største i verden.

Ifølge iagttagere er Wens tale ikke ren PR, men også et forsøg på at svinge pendulet i mere »socialistisk« retning efter de glade 1990ere, hvor det bortset fra manglen på politisk frihed til tider var svært at skelne Kina fra de mest kapitalistiske tredjeverdenslande - et forsøg, som man med Wens kontrol over landet i tankerne hellere må tage alvorligt.