Kina trækker Danfoss til rekordoverskud

Efter voldsom vækst i Kina og Østeuropa leverer landets største industrikoncern det største overskud nogensinde. Samtidig øger Danfoss produktionen i Asien.

Kina trækker Danfoss til rekordoverskud - 1
Mens salg i Europa og USA vokser behersket, kan industrikoncernen Danfoss registrere en eksplosiv vækst på det kinesiske marked og i Østeuropa.

Med Kina som det altoveskyggende trækdyr leverer Danmarks største industrikoncern med gårsdagens årsregnskab sit største overskud nogensinde på lige godt én mia. kroner.

Selv om dele af væksten i resultatet før skat skyldes salget af koncernens flowmålerforretning betegner Danfoss-ledelsen ikke overraskende årsresultatet som »særdeles tilfredsstillende.«

»Vi er pænt stolte af vores resultat i 2003 de svære markedsbetingelser taget i betragtning. Man kan klart pege på to særlige vækstområder for vores forretning, og det er Østeuropa og Asien med Kina i spidsen. Udviklingen i Kina er utrolig positiv,« siger koncerndirektør Ole Steen Andersen.

I dag udgør Kina alene omkring fire procent af Danfoss-omsætningen på knap 15,5 mia. kr.

Ny plan
Sidste sommer vedtog Danfoss en ny perspektivplan, der gælder frem til 2008. Målet er blandt andet at lade omsætningen vokse til mindst 28 mia. kr.

Danfoss satser i det billede målrettet på at udvide i Kina, hvor der nu for alvor sættes turbo på ekspansionen. I forvejen er de oprindelige produktionsfaciliteter udvidet fra 6.000 til 26.000 kvadratmeter.

»Vi afslutter nu en voldsom udvidelse af vores faciliteter, men alligevel har vi planer om yderligere ekspansion i form af mere produktion i Kina,« siger Ole Steen Andersen.

Danfoss afsætter produkter fra hele sortimentet til det kinesiske marked.

Fordelen er, at Danfoss-produkterne næsten ikke skal ændres for at kunne bruges i Kina.

Årsregnskabet afslører desuden, at Danfoss har forbedret resultatet af den ordinære drift fra 647 mio. kr. til 768 mio. kr.

To til tango
Trods fire opkøb i løbet af det forgangne år er Danfoss fortsat på udkig efter nye overtagelsesmuligheder. Særligt amerikanske godbidder er i kikkerten, men det er ingen hastesag for Danfoss-ledelsen ud fra devisen om, at der skal to til en tango.

Administrerende direktør Jørgen Mads Clausen har tidligere løftet sløret for, at der kan blive tale om opkøb på op mod tre mia. kroner.

Danfoss' egenkapital er på over syv milliarder kroner, og den likvide beholdning udgør omkring halvanden mia. kroner.

Netop med henblik på opkøb har Danfoss fået ændret vedtægterne i familiefonden, så fonden ikke til alle tider skal sidde på den bestemmende ejerandel .

I 2004 forventer Danfoss at omsætte for et sted mellem 15 og 16,23 mia. kr., mens man regner med et overskud før skat på op mod 925 mio. kr.