Kina strammer skruen over for skyggebanker

Den kinesiske centralbank har sendt et varselsskud afsted mod landets overbelastede långivere ved ikke at øge pengemængden og dermed sendt de kortsigtede låneomkostninger op på rekordniveau.

The People's Bank of China har dermed fulgt Kinas regerings hårde linje over for landets skyggebanker, som har spillet en stor rolle i Kinas økonomiske vækst, men også ført til skepsis omkring lånernes evne til at tilbagebetale lånene. Her ses den kinesiske centralbankdirektør Zhou Xiaochuan. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Omkostningerne for dag-til-dag lån steg til 7,69 pct., mens den syv-dages repo-rente steg til 8,24 pct., det højeste niveau i næsten seks år. Likviditetsklemmen har kunnet mærkes hos flere selskaber, blandt andet hos Everbright Bank, der har misligholdt selskabets forpligtelser på et lån på 625 mio. pund.

The People's Bank of China har dermed fulgt Kinas regerings hårde linje over for landets skyggebanker, som har spillet en stor rolle i Kinas økonomiske vækst, men også ført til skepsis omkring lånernes evne til at tilbagebetale lånene.

- Det er svært at tro, at PBOC vil gennemføre en massiv destabilisering af banksystemet. De vil give efter før eller senere, men de vil tvinge bankerne til at være mere ansvarlige med deres likviditet, siger Klaus Baader fra Societe Generale ifølge The Telegraph.

I begyndelsen af juli udløber en række obligationer, og Sun Junwei fra HSBC venter, at det vil tilføre markedet noget tiltrængt likviditet og afhjælpe kreditklemmen.

/ritzau/FINANS