Kina skruede op for vækstblusset i andet kvartal

Den kinesiske økonomi har stabiliseret sig i andet kvartal, i takt med at udlånet og privatforbruget øgedes i juni. Det indikerer, at verdens næststørste økonomi så småt er begyndt at reagere på den optrappede penge- og finanspolitiske støtte

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOW HWEE YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dertil kommer en overraskende høj vækst i såvel industriproduktionen som detailsalget ifølge nye data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing, som blev offentliggjort fredag morgen dansk tid.

Overraskende BNP-vækst

Den kinesiske BNP-vækst landede på 6,7 pct. i andet kvartal i forhold til samme periode året før. I forhold til kvartalet før var væksten på 1,8 pct. i sæsonkorrigerede tal.

Analytikere havde ifølge Bloomberg News ventet en vækst på 6,6 pct. på årsbasis og på 1,6 pct. i forhold til første kvartal.

»Kina er ikke brudt sammen. Dommedagsprofetierne for den kinesiske økonomi er forstummet i takt med, at økonomien fortsætter med at takle de store udfordringer i overgangen fra eksport- og investeringsvækst«, vurderer økonom Bill Adams fra PNC Financial Services Group i en note ifølge Bloomberg News.

Deltailsalg overrasker

Det kinesiske detailsalg steg 10,6 pct. i juni i forhold til samme måned sidste år, mens der for hele første halvår var en stigning på 10,3 pct.

Analytikerne havde ventet en årsstigningstakt på 9,9 pct. for juni og en stigning på 10,2 pct. i årets første seks måneder.

Højere vækst i industriproduktion

Stigningstakten i industriproduktion var 6,2 pct. i juni efter en stigning i maj på 6,0 pct. Analytikerne havde ellers ventet en lille opbremsning til 5,9 pct.

Frem til udgangen af juni er industriproduktionen steget 6,0 pct. mod den ventede stigning på 5,9 pct., der også var stigningstakten i maj.

Investeringsniveau under estimat

De kinesiske investeringer i fabrikker, veje og andre anlægsaktiver i byerne viser derimod fortsat en skuffende udvikling. Investeringerne i år til og med juni steg 9,0 pct. i forhold til samme periode sidste år. Analytikerne havde ventet en stigning på 9,4 pct.

Nye lån stiger markant

Når det gælder nye lån, var efterspørgslen markant højere end ventet. De nye lån udgjorde 1380 mia. yuan i juni mod de ventede 1000 mia. yuan og 986 mia. yuan måneden før.

Den samlede finansiering løb op i 1630 mia. yuan i juni mod de ventede 1100 mia. yuan og 960 mia. yuan i maj.