Kina sætter investeringsrekord i Europa

EU er kinesiske investorers favoritmarked, men europæiske investorer er ikke lige så begejstrede for Kina.

AFP PHOTO / POOL / PETER NICHOLLS Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER NICHOLLS

Kinesere investerer i EU-lande som aldrig før.

I fjor blev der sat ny rekord med investeringer for omkring 180 milliarder euro (omkring 1340 milliarder kroner). Det er en stigning på 40 procent.

Det betyder, at Kinas investeringer i EU er øget med 76 procent sammenlignet med året før.

Det viser en ny rapport fra forskningsinstituttet Rhodium Group og Mercator Institute for China Studies.

31 procent af de kinesiske investeringer sker i Tyskland.

- Kinas ambitioner og konkrete strategier i den industrielle konkurrence vil stille tyske virksomheder og tysk højteknologi over for massive udfordringer, siger Mikko Huotari von Merics fra forskningsinstituttet.

EU er kinesiske investorers favoritmarked.

De europæiske investorer investerede for omkring 60 milliarder kroner i Kina i 2016, hvilket er mindre end en fjerdedel af det beløb, som kineserne investerede i EU.

Forøgelsen i Kinas direkte investeringer i udlandet er steget så dramatisk, at de kinesiske myndigheder har sat bremserne i for at få standset kapitalstrømmen ud af landet.

Ifølge rapporten skyldes de europæiske investorers tilbageholdenhed i forhold til Kina, at væksten er bremset op. Derudover er der problemer med at vinde indpas på det kinesiske marked.

Forfatterne skriver, at Kina må styrke betingelserne for den frie konkurrence og give udenlandske virksomheder samme betingelser som kinesiske.

- Før dette sker, vil man i Europa ikke kunne anse kinesiske investeringer som en sejr for alle, hedder det i rapporten fra forskningsinstituttet.