Kina rykker stærkt ind i Canada

Kinesiske firmaer har investeret 2,2 milliarder kroner i Canadas nordlige, arktiske baghave. Kommer der ikke snart gang i kinesiske investeringer i miner i Grønland, risikerer Grønland at tabe kampen om investeringerne til Canada.

Arkivfoto: John Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Mindre og tyndere is i Arktis har fået Kina til at fokusere på ressourcerne i det kolde nord. Det gælder ikke kun Grønland, som endnu ikke kan kalde sig et mineland. Kinesernes interesse for Arktis gælder i særdeleshed mulighederne for at få fat i råstofferne i et af verdens allerstørste minelande, Canada.

Kina har en glubende og umættelig industri, som næsten ikke kan få nok råvarer. Kinesiske virksomheder har investeret 400 millioner canadiske dollar, hvad der svarer til 2,2 milliarder kroner, i Canadas nordlige, arktiske baghave. Der er fortrinsvis tale om små investeringer i udviklingsprojekter og firmaer inden for mine-, naturgas- og oliesektorerne, men flere store investeringer er i pipelinen.

Kinesernes jagt på naturressourcer

Velkapitaliserede kinesiske statsejede og private firmaer spilder ikke tiden i deres jagt på mulige forsyninger af naturressourcer og partnerskaber i Arktis. Mest opsigtsvækkende i kinesernes ræs efter ressourcer er, at investorer fra verdens mest folkerige land betaler rigtig godt for de firmaer og dele af firmaer og projekter, de køber i Canada.

Kineserne investerer langsigtet og giver en præmie, når de er på opkøb. Det skriver den canadiske webavis iPolitics i sin første artikel i serien med titlen »Behind the Thaw« (thaw betyder tøbrud eller tøvejr, red.). Serien fokuserer på fremtidsmulighederne for canadiske politikere.

En af Kinas største nikkelproducenter, Jilin Jien Nickel Industry, har bekræftet, at selskabet vil investere 800 millioner canadiske dollar eller 4,4 milliarder kroner i et projekt i nærheden af en inuitbebyggelse i det nordlige Quebec.

I det nordlige Yukon ind mod amerikanske Alaska er der ledt efter naturgas i årtier, uden at noget stort projekt er blevet sat i søen. Det forhindrede ikke det store statslige kinesiske olieselskab CNOOC i 2011 at skyde 20 millioner canadiske dollar i gasefterforskning sammen med et canadisk firma.

Den kinesiske gigant investerer fortrinsvis i store olieprojekter i Canada, det vil sige til udvinding af det såkaldte tjæresand i Alberta.

Hvis Kina i de kommende år får større indflydelse på arktiske anliggender, kan det meget vel ende med at blive i kraft af nye milliardindvesteringer i Canadas nordlige del.

Hvis ikke der snart kommer gang i eksempelvis London Minings investeringer i Grønland, risikerer regeringen i Grønland at tabe kampen om kinesiske investeringer til regeringen i Canada, der allerede i dag er et højtudviklet mineland.

I Grønland håber britiske London Mining stadig på at få en kinesisk kapitalindsprøjtning på 13-14 milliarder kroner, hvad der kan blive den hidtil største jernmine i Arktis, storskalaprojektet Isua på og ved indlandsisen godt 100 kilometer fra Nuuk.