Kina ramt af laveste vækst siden årtusindeskiftet

Laveste vækst i Kina siden 1999 trods positiv overraskelse - tendensen ventes at fortsætte.

Foto: PETER PARKS. Bygningsarbejderne i Beijing har stadig noget at lave - den økonomiske vækst er på vej ned.
Læs mere
Fold sammen

Efter at have skrabet bunden i tredje kvartal af 2012 kom den kinesiske økonomi lidt op i omdrejninger i fjerde kvartal, hvor bruttonationalproduktet voksede med 7,9 pct. fra fjerde kvartal af 2011. Det var en tak bedre end ventet ifølge både Bloomberg og Reuters, der begge havde 7,8 pct. som konsensusestimat.

Ser man på bruttonationalproduktet for hele 2012, landede væksten 7,8 pct. sammenlignet med året før, og også her var udfaldet lidt højere end ventet af økonomerne, idet markedskonsensus var på 7,7 pct.

Selvom væksttallene, der blev offentliggjort af det nationale statistikkontor, er høje set ud fra de udviklede økonomiers synspunkt, har man i Kina været vant til noget højere vækstrater. Ifølge Reuters er den kinesiske økonomi ikke vokset langsommere siden 1999, da væksten i fjerde kvartal var på 7,6 pct. år-til-dato.

- Momentum var rimeligt stærkt i slutningen af året, men det er ikke rigtigt en forbløffende stærk vækst, siger Ken Peng, økonom i BNP Paribas i Baijing, til Reuters og fortsætter:

- I første halvår af dette år vil økonomien fortsætte med at være temmelig solid, men der er stadig udsigt til, at Kinas langsigtede væksttendens aftager.

/ritzau/FINANS